Audi in Vorst herneemt productie na tekort aan computerchips

© PhotoNews

In de fabriek van Audi in Vorst is de productie vandaag/maandag hernomen, net zoals in Volvo Trucks in Gent. Beide constructeurs zagen zich genoodzaakt om hun productie vorige week stil te leggen door een tekort aan computerchips.

Zowel bij autobouwer Audi als vrachtwagenmaker Volvo Trucks zijn de productielijnen opnieuw aan het draaien. "Alles is weer opgestart, we produceren nu zoals normaal", zegt Vera Bostijn van Volvo Trucks. Bij Audi verliep de productie vandaag/maandag nog aan een verlaagde capaciteit, maar vanaf morgen/dinsdag wordt er weer op volle capaciteit gewerkt, zegt woordvoerder Peter D'hoore.

Bij beide constructeurs blijft de onzekerheid troef. "De toestand blijft kritiek, want het gaat om wereldwijde problemen. We volgen de situatie dag per dag en week per week op", zegt Bostijn. Bij Audi ziet het ernaar uit dat zeker deze en volgende week auto's van de band zullen rollen. "Verder kunnen wij geen voorspellingen doen en moeten we de situatie goed opvolgen", aldus D'hoore. "Op basis van de huidige omstandigheden verwachten we dat de aanvoer van chips heel de eerste helft van het jaar verstoord zal zijn."

Chipbedrijven kunnen niet volgen

Ook bij Volvo Cars in Gent is de situatie "kritiek", zo luidde het daar vorige week. De productie kon er blijven draaien, net zoals deze week, maar ook daar wordt de situatie nauwgezet opgevolgd, aldus woordvoerster Barbara Blomme. Eerder in februari lag de band er ook al eens stil door een tekort aan chips.

Dat tekort is het gevolg van de coronapandemie. Doordat veel mensen thuis moeten blijven, is de vraag naar elektronica, zoals smartphones en laptops, fors gegroeid en hebben chipbedrijven moeite om voldoende te kunnen leveren aan de autosector. In nieuwe auto's zitten tientallen chips.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?