Audit over Net Brussel: 'Te veel afvalophalingen in Brussel'

© Bart Dewaele
| 1752 Afval-02

Een audit over het personeelsbeleid bij Net Brussel, dat instaat voor de huisvuilophaling, beveelt aan om minder afhalingen te doen in het hoofdstedelijk gewest. Dat schrijft de Franstalige zakenkrant L'Echo zaterdag. Het personeelsbestand bij Net Brussel is sinds 2014 met meer dan een vijfde toegenomen, maar toch is het agentschap minder efficiënt dan zijn sectorgenoten.

De audit toont aan dat bij geen enkele vergelijkbare ophaaldienst de frequentie van ophalingen zo hoog is als in Brussel. De gele zak (papier), blauwe zak (PMD) en oranje zak (keukenafval) worden er elke week opgehaald; voor restafval gebeurt dat zelfs twee maal per week. Berenschot, dat de audit uitvoerde, spreekt van een uitzonderlijke situatie en stelt voor om dat te verminderen.

Uit de audit blijkt ook dat de productiviteit bij Net Brussel lager ligt dan elders in de sector. Dat is onder meer te wijten aan het voorrecht van de ophalers in Brussel om hun werkplaats te verlaten na het einde van hun ronde, de zogenaamde fini-fini. De audit stelt voor om dit systeem af te schaffen en om tegelijk het absenteïsme aan te pakken.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?