Auditeur Raad van State adviseert schorsing voetgangerszone

© Ivan Put

De voetgangerszone in de Stad Brussel moet geschorst worden voor “zware onregelmatigheden”. Dat zegt de Auditeur van de Raad van State in een voorlopig advies. Het is niet gezegd dat de Raad van State dat advies ook volgt, maar meestal gebeurt dat wel.

Het advies komt er na een klacht van twee Brusselse handelsverenigingen. Zij vroegen om de stedenbouwkundige vergunningen voor de heraanleg van de centrale lanen te schorsen. Volgens de handelaarsverenigingen zijn hun argumenten in het openbaar onderzoek en de overlegcommissie niet gehoord.

De auditeur volgt de verenigingen dus. In zijn advies, dat op 29 juni nog moet bekrachtigd worden op een openbare zitting, zegt hij dat de voorwaarden verenigd zijn om te schorsen. Ook argumenteert de auditeur dat de testfase van de voetgangerszone nog niet ten einde is. Daarom zou de vergunning voor heraanleg onwettig zijn. 

'Heel tevreden'
"Ik ben heel tevreden nu", zegt Hassan Kessas, een striphandelaar uit de Zuidstraat die mee naar de rechter trok. "De aankondiging woensdagmiddag van een kleinere voetgangerszone was al een eerste stap, want de voetgangerszone is immens. Maar nu heeft de auditeur van de Raad van State onze argumentatie ook gevolgd. Deze voetgangerszone is ondoordacht en slecht uitgevoerd. Pascal Smet is niet de man die deze stad de 21ste eeuw binnenloodst met zijn voetgangerszone."

Kessas wil de huidige voetgangerszone afgeschaft zien en een kleinere variant, in overleg met de inwoners en handelaars van het centrum. 

De auditeur verwijst onder meer naar het feit dat de geplande heraanleg definitief zal zijn en er geen mogelijkheid is om de situatie nadien terug te draaien. Op 29 juni neemt de Raad van State een beslissing in de zaak.

Het kabinet van burgemeester Yvan Mayeur (PS) geeft geen commentaar. "We wachten het verdere verloop van de procedure af", klinkt het bij monde van woordvoerder Fabrice Voogt. 

Het volledige verslag van de auditeur is hier te lezen. Er lopen momenteel in totaal vier procedures tot schorsing en vier procedures tot vernietiging bij de Raad van State.

Volgende woensdag 22 juni staat bij BRUZZ helemaal in het teken van de voetgangerszone, met live radio, een debat ter plaatse en berichtgeving op alle onze platformen. 

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?