Auto traagste vervoersmiddel tijdens pendelwedstrijd

© elke van oost

De auto is veruit het traagste vervoersmiddel tijdens de ochtendspits naar Brussel. Dat blijkt uit een pendelwedstrijd waarbij verschillende vervoersmiddelen werden getest vanuit de randgemeentes rond Brussel. Fietsers, automobilisten en reizigers met het openbaar vervoer raceten om ter snelst naar de Beurs.

Donderdagochtend vertrokken pendelaars vanuit verschillende randgemeentes met een vervoersmiddel naar keuze naar hartje Brussel. Ze raceten op de fiets, elektrische fiets, scooter, auto, metro of de bus tijdens de ochtendspits naar de Beurs om daar rond 9 uur aan te komen.

De snelste methode bleek de elektrische fiets, die won vanuit Asse, Overijse en Tervuren. Vanuit Strombeek eindigde een gewone fiets op de eerste plaats. De scooter eindigde als tweede vanuit Asse, en vanuit de andere gemeentes kwam het openbaar vervoer op de tweede plaats. De automobilist eindigde in alle gevallen als laatste.

'Fiets is ook meest betrouwbaar'
Met de wedstrijd wil de Fietsersbond de voor- en nadelen van elk vervoersmiddel in de kijker zetten, maar vooral de pluspunten van de fiets laten zien. "De fiets is vaak niet alleen het snelste voertuig, maar ook het meest betrouwbare," zegt Roel De Cleen van de bond. "Of er nu wegenwerken, stakingen of manifestaties zijn, met de fiets loop je daardoor geen vertragingen op."

De Fietsersbond ziet een uitgewerkte infrastructuur voor fietsers als oplossing voor het mobiliteitsprobleem. Elke pendelaar die voor de fiets kiest, is immers een auto minder in de file. Hij vraagt daarom om extra investeringen die pendelaars over de streep moeten trekken. "Het aantal fietsers in Brussel stijgt," zegt De Cleen. "Maar het aantal pendelaars dat voor de fiets kiest, groeit voorlopig nog niet mee." 

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook