Autoloze zondag: Straatfotograaf exposeert ook bij nacht en ontij

Het is 'week van de mobiliteit' en zondag is Brussel autovrij. Allen op de fiets dus. Bijvoorbeeld voor een toertje langs de Brusselse stadsbeelden van fotograaf Bram Penninckx, die op negentien locaties te zien zijn.

Een foto van het Herrmann-Debrouxviaduct op een autoloze zondag. Een vervreemdend beeld.

Een mooi beeld ook omdat de gebruikelijke acteurs - de eindeloze sliert auto’s - ontbreken. De jonge fotograaf Bram Penninckx (35) is al sinds 2009 op stap om Brussel te ontdekken, en zo ook zichzelf. Hij heeft nu twee reeksen foto’s klaar. De eerste heet ‘Bonsoir Bruxelles’, de tweede ‘Brükselisations’. Die laatste gaat onder meer over betogingen en volkse evenementen. ‘Bonsoir Bruxelles’ gaat over de stad als de acteurs schaarser worden en er hoofdzakelijk decor overblijft. Zo ging Penninckx op zoek naar een wasserette. Of schoot hem als hij op straat liep tijdens de dag soms te binnen: “Hier moet ik eens terugkeren als de avond valt.”

Penninckx is vele nachten aan de slag geweest, met research en veldwerk. Zo’n 70 tot 80 nachten ging hij de boer op. Hij begon op de grens Brussel/Vlaanderen op de Heizel met de rug naar Vlaanderen. Aan de VRT had hij een toevalstreffer: een vergeten stukje brug van een viaduct. Penninckx wilde ook absoluut iets doen met kersenbloesems. Na uren rondlopen in Watermaal-Bosvoorde stapte hij van de bus om naar huis te wandelen, en daar merkte hij de gedroomde kersenbloesems plots op. Mensen die aan de Beekkantbuurt wonen, hadden Penninckx gewaarschuwd voor nachtelijke agressie. Maar anderhalf uur met statief leverde naast een mooi beeld alleen maar nieuwsgierige vragen op.

Bij uitgeverij Snoeck verschijnt er op 19 september een boek met 76 foto’s, maar minstens even belangrijk zijn de negentien foto’s die van 20 september tot 15 oktober op negentien plaatsen in Brussel hangen. Aan De Rinck in Anderlecht hangt een velcro, elders hangen affiches en twee reclamepanelen van Clearchannel laten een slideshow zien van Penninckx’ foto’s.

Inspiratie haalde de jonge fotograaf bij het Amerikaans-Frans collectief dysturb dat zijn foto’s ophing aan de gevels en muren in Parijs en New York. Dankzij Growfunding kon Penninckx de fotoreeks realiseren. Hij haalde 12.000 euro op bij particulieren, openbare instellingen en ondernemingen.

Meer info over Penninckx en de locaties van de foto’s: www.scenes.brussels

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

BRUZZ Magazine
deze week
  • Yassine Boubout in het mijnenveld tussen jeugd en politie
  • Gare Maritime: het pronkstuk van Thurn & Taxis
  • De Heyvaertwijk (2): stadsvernieuwing
  • Hier vind je BRUZZ in de stad
  • Archief
deze week
  • Hiphop: Frenetik toont het Brussel waar hij over rapt
  • Jazz: Belgians traveling between Ethio-jazz and Turkish psych
  • Photography: Léonard Ponga at Bozar
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement