Kasteleinsplein markt 1
© Bart Dewaele

Avondmarkt verovert gewest

Sara De Sloover
© Brussel Deze Week
23/02/2016

In de afgelopen zeven jaar zijn er in Brussel negen avondmarkten uitgebouwd. In de komende maanden komen er daar nog vier bij in Etterbeek, Elsene en Brussel-Stad. En dat aantal zal alleen maar toenemen, denkt gewestelijk handelsagentschap Atrium. ‘Dit is een typisch grootstedelijk fenomeen. De manier van leven is veranderd, de manier van consumeren ook.’

De avondmarkten schoten in Brussel de voorbije jaren als paddenstoelen uit de grond. In een paar gevallen, zoals op het Ardense Jagersplein in Schaarbeek of het van Meenenplein in Sint-Gillis, waren het al langer bestaande namiddagmarkten waarvan de openingsuren zijn uitgebreid om met drank en hapjes nieuwe klanten te lokken.

In de komende maanden komen daar (waarschijnlijk) dus nog vier nieuwe bij. Vanaf april kunt u elke vrijdagavond op het Etterbeekse Van Meyelplein naar de markt, en op de esplanade van het Europees Parlement kunt u binnenkort op dinsdagavond Europese biowaren inslaan. Brussel-Stad besliste vorige week om de avondmarkt in de Bijstandsstraat nieuw leven in te blazen, en praat met bewonersvereniging Alhambra over een avondmarkt in de Lakensestraat.

Dit is een overzicht van alle Brusselse avondmarkten (klik op de markten die u interesseren voor meer details, en lees verder onder de kaart):

Leven in de wijk
“Een traditionele markt wordt gezien als iets oubolligs, waar jongeren niet naartoe gaan”, zegt Vlerickprofessor en specialist in consumentengedrag Gino Van Ossel. “Dus zien we een nieuw type markt ontstaan, in de sfeer van de korte keten. Boeren verkopen er eigen producten, het moet lokaal en biologisch.” Een tweede trend is dat het tijdstip waarop winkeliers handel drijven flexibeler wordt. “Dat zien we ook aan de openingsuren in de Nieuwstraat of het stijgend aantal buurtsupermarkten dat later of op zondag open is.”

Breng die twee trends samen en een avondmarkt is daar een logisch gevolg van, zegt Van Ossel. “Die spreekt een bepaald publiek aan. Een publiek dat bovengemiddeld opgeleid is, overdag aan het werk, geen kleine kinderen heeft, en aandacht en middelen veil heeft voor voeding.”

Sophie Cosme, manager bij het gewestelijk handelsagentschap Atrium die net een studie rond de Brusselse markten afrondt, bevestigt de trend. “De manier van leven is veranderd, de manier van consumeren ook. De consument is vragende partij voor een avondmarkt."

Omdat ochtendmarkten hun klantenbestand al jaren zien dalen, passen de marktkramers zich aan. "De gemeenten moeten volgen, want zij organiseren de markt. Soms neemt de gemeente zelf het initiatief om een avondmarkt in te stellen, in de hoop dat die voor een nieuw elan in de buurt zorgt.”

De markt zal de wijk levendiger maken, zei Etterbeeks schepen van Foren en Markten Aziz Es (LB) vorige week bijvoorbeeld over de avondverkoop op het Van Meyelplein. In Elsene hopen de EU-instellingen en de gemeente dat de bezoekers van de biomarkt de esplanade voor het Europarlement ook na de kantooruren zullen bevolken.

Socializen en biovoeding
“Naar de traditionele ochtendmarkt gaan mensen omdat het vaak goedkoper is dan de supermarkt, terwijl de nieuwe bio-avondmarkt producten aanbiedt die je elders niet of moeilijker vindt”, zegt Van Ossel. “Maar die zijn zeker niet goedkoper.” En er is ook het belangrijke sociale aspect: bezoekers combineren de ‘verplichte’ boodschappen met vrienden ontmoeten bij een drankje.

Dat de avondmarkt precies Brussel stormenderhand verovert, verbaast de experts niet. “Het is een kwestie van mentaliteit, zowel bij de bevolking als bij de gemeenten”, zegt Cosme. “Wij hebben gepraat met Waalse gemeenten die zich ook bewust zijn van de vraag. Maar de hele organisatie zou daarvoor omgegooid moeten worden. Marktkramers willen bovendien zeker zijn dat er voldoende clientèle zal opdagen, en dat kan volgens mij enkel in de grote steden.”

“De aanwezigheid van een kritische massa van dit soort publiek is een typisch grootstedelijk fenomeen”, stemt Van Ossel in. “Het lijkt me een kwestie van tijd voor Antwerpen en Gent hun eigen avondmarkten krijgen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni