| "Er kunnen maar 300 mensen per dag ingeschreven worden bij Pacheco. Gezinnen en niet-begeleide minderjarigen worden momenteel nog opgevangen door Fedasil, maar de mannen die zich hebben ingeschreven, keren terug naar de straat.

AZG richt tijdelijke hulppost in bij asielregistratiecentrum in Brussel

© Belga
10/10/2022

Artsen Zonder Grenzen (AZG) richt een tijdelijke medische post op bij het registratiecentrum voor asielzoekers in het Pachecogebouw in Brussel. De hulporganisatie doet dat wegens de "onaanvaardbare humanitaire situatie" en vraagt een "dringende reactie" van de overheid. "Opnieuw zal Artsen Zonder Grenzen diensten verlenen die de Belgische staat zou moeten verlenen", zegt Nathalie Gielen, hoofd van de Belgische activiteiten van de ngo.

Volgens AZG voorziet Fedasil, de instantie die verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers, al maanden niet meer in onderdak of opvang voor de meeste mannelijke asielzoekers. Er zou ook geen enkel medisch onderzoek voor nieuwkomers zijn. "Sinds het begin van het jaar werd Fedasil al meer dan 4.500 keer veroordeeld omdat de dienst niet kon voldoen aan de verplichting om opvang te voorzien", aldus AZG.

De organisatie hekelt dat de overheid asielzoekers "de steun ontzegt waar ze recht op hebben", dat terwijl de ploegen van AZG "aanzienlijke volksgezondheidsproblemen vaststellen". Het gaat om tuberculose, huidziektes en andere besmettelijke aandoeningen, luidt het. Daarom neemt AZG nu zelf het heft in handen. De ngo installeert een medisch centrum naast het Pachecogebouw, waar de Dienst Vreemdelingenzaken nieuwe asielzoekers registreert.

Dat zal minstens één maand operationeel zijn en zal dienen om "medische behoeften te identificeren en consultatie te bieden aan mensen met specifieke kwetsbaarheden". Daarnaast eist AZG "een dringende reactie" van de overheid op de opvangcrisis en dat ze de medische consultaties en de behandeling van mensen die asiel aanvragen, op zich neemt.

"Er kunnen maar 300 mensen per dag ingeschreven worden bij Pacheco. Gezinnen en niet-begeleide minderjarigen worden momenteel nog opgevangen door Fedasil, maar de mannen die zich hebben ingeschreven, keren terug naar de straat, zonder toegang tot huisvesting en zonder medische hulp of psychologisch onderzoek", zegt Gielen.

"De teams van Artsen Zonder Grenzen houden de situatie nauwlettend in de gaten en zien de aanzienlijke toename van asielzoekers die op straat leven, waar ze geconfronteerd worden met steeds moeilijkere omstandigheden en verhoogde spanningen. Om nog maar te zwijgen van de totale verzadiging van de diensten in Brussel."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni