Baas Océade: ‘Stad gaf ons nooit een kans’

© brusselnieuws.be
07/02/2012
Mini-Europa en Océade gaan meer dan waarschijnlijk eind augustus 2013 definitief dicht. Dat zegt eigenaar Thierry De Meeùs. Die haalde ook uit naar de Stad Brussel, die hem “schandalig” behandeld zou hebben.

Het contract van Mini-Europa en Océade loopt af op 31 augustus 2013 en zal zeer waarschijnlijk niet verlengd worden. Het Rotterdamse architectenbureau Kees Christiaense Architects & Planners (KCAP) heeft een masterplan voor de Heizel uitgewerkt in 2011. De Brusselse regering keurde vorige week het Gewestelijk Bestemmingsplan goed, en dus impliciet ook het masterplan. Dat voorziet onder meer in een mega shoppingcentrum, een concertzaal annex congrescentrum, een ontspanningsdeel en 750 woningen.

In het nieuwe project is alleen plaats voor Océade en Mini-Europe als het zwempark 100 meter wordt verplaatst, een deel van Mini-Europe verdwijnt en een ander deel gratis wordt, zo zegt eigenaar Thierry De Meeùs. "Kortom, men wil ons alleen deels laten bestaan op voorwaarde dat de twee parken bijna volledig worden heropgebouwd en niet meer rendabel zijn," zei hij.

De Meeùs is ook niet te spreken over de houding van de Stad Brussel, die hij "ronduit schandalig" noemt. Hij is vooral verontwaardigd over de verwarde communicatie, het geaarzel van de stad Brussel en de vaagheid over het Neo-project. De Meeùs vindt dat er geen rekening gehouden wordt met de economische opbrengst voor het Gewest van de 2 parken. "Jaarlijks nochtans 15 miljoen euro," zegt hij.

De eigenaar benadrukte ten slotte dat hij alles gedaan heeft om Océade en Mini-Europa op de Heizel te houden, "maar ik heb de indruk dat we van de stad nooit een kans hebben gekregen".

Er komt een petitie op de websites van de twee attracties om die toch te behouden.

Stad: 'Toekomst hangt af van ingediend project'
De discussie krijgt erg veel de allure van een welles-nietes-spel. Het is al langer bekend dat de Stad Brussel weinig voelt voor het behoud van de twee pretparken. De Morgen citeert dinsdag Henri Dineur, projectmanager van het Neo en voormalig kabinetschef van Charles Picqué (PS). Volgens hem past het waterpretpark niet in het esthetische karakter van Neo.

Maar bij de stad Brussel wachten ze naar eigen zeggen op een initiatief van De Meeùs. "Als hij niet meedoet aan de architectuurwedstrijd voor het luik ontspanning, zet hij zichzelf buiten spel," zegt Nicolas Dassonville, woordvoerder van burgemeester Freddy Thielemans (PS), aan brusselnieuws.be. De Stad Brussel benadrukt wel dat zij geen enkele initiatief nam om de sluiting te bespoedigen. "De toekomst van deze attracties hangt af van de projecten die de beheerders zullen indienen," luidt het.

'Te weinig controle'
De liberale oppositie is alvast niet te spreken over de gang van zaken. "Een verkavelingswoede zondes scrupules die de sport- en ontspanningsmogelijkheden van de Heizel ernstig in het gedrang brengt," zeggen Els Ampe (Open Vld), Marion Lemesre en Alain Courtois (MR).

Ampe vindt dat het Neo-project ondoorzichtig tot stand komt en dat er te weinig democratische controle is. "De gemeenteraad moet dit dossier controleren en niet een of andere dubieuze nv." De liberalen gaan op de gemeenteraad een motie indienen om de huurcontracten van beide attractieparken te verlengen.

Spadesteek
De jury zal nog dit jaar de laureaten van de wedstrijden aanduiden. "De eerste spadesteek wordt verwacht in 2014."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie