School kinderen Theodoortje VUB 2

Basisschool Theodoortje open zonder bouwvergunning

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
01/10/2014

Een maand na de opening van basisschool Theodoortje op de campus van het UZ Brussel in Jette blijkt dat de klasjes zijn neergezet zonder bouwvergunning. De gemeente Jette is verontwaardigd.

In januari maakte Scholengroep Brussel bekend dat in september een nieuwe basisschool zou opengaan op de campus van het UZ. De school zou beginnen in containerklasjes, maar de bedoeling is om tegen 2017 een nieuw schoolgebouw voor 220 leerlingen op te trekken.

De containerklasjes werden tijdens de zomer neergezet en het schooltje ging open op 1 september.

Intussen blijkt dat Scholengroep Brussel de bouwvergunning nog niet verkregen heeft. Die moet afgeleverd worden door het gewest, na advies van de gemeente.

Volgens de Jetse schepen van Stedenbouw Paul Leroy (LBJ) kwam de aanvraag in juni binnen. “Maar ze was onvolledig. Bovendien is bekend dat er in de vakantiemaanden geen openbare onderzoeken worden georganiseerd.”

Zijn collega van Nederlandstalig onderwijs Brigitte Gooris (Open VLD) erkent dat de modulaire klassen geplaatst werden zonder bouwvergunning. “Maar wel met de goedkeuring van de brandweer. Moesten die kinderen dan wachten tot de papiermolen rond was?” Ook Scholengroep Brussel beroept zich op het capaciteitstekort en de hoogdringendheid. Tegen 1 september moest de school open.

Schepen Leroy kan het echter niet accepteren. “Ik ben geschokt. Elke burger moet voor een klimplant op zijn gevel een bouwvergunning aanvragen. Dan kan het toch niet dat er een school wordt neergezet, nota bene op de speelplaats van een andere school, en een toegangsweg wordt aangelegd zonder vergunning of openbaar onderzoek.”

Leroy wil de leerlingen van Theodoortje niet ‘gijzelen’, maar zal wel een proces-verbaal laten opmaken wegens bouwovertreding.

Voor hem is een school op de UZ-campus sowieso problematisch. Behalve het ziekenhuis staan op het privéterrein ook de faculteit Geneeskunde van de VUB, de Erasmushogeschool en een crèche. “De site is verzadigd. Alles is volgebouwd. Een school zal ten koste van de ziekenhuisactiviteit gaan.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni