BBOT-BNA: Gesproken biografie van de stad

Anne Brumagne
© Agenda Magazine
08/07/2006
Sinds de oprichting van Brussel behoort ons toe/Bruxelles nous appartient (BBOT-BNA) in het gezegende jaar 2000, zijn begrippen als 'Kurieuzeneus', 'Babbeleer' of 'Trektaplan' stilaan ingeburgerd geraakt in de hoofdstad. BBOT-BNA heeft de taak op zich genomen om zoveel mogelijk mensen in het Brusselse aan te zetten om gesprekken met elkaar op te nemen, om die opnamen zorgvuldig bij te houden en ze zoveel mogelijk te verspreiden.

Op die manier kan een gesproken biografie van de stad en haar bewoners ontstaan, een biografie waarvan we weten dat ze nooit zal zijn afgerond. BBOT stuurt Kurieuzeneuzen op stap, die Babbeleers gaan interviewen. De Trektaplan van hierboven is de kunstenaar die zich door deze verhalen laat inspireren voor een bepaalde creatie.

BBOT zelf werkte in de loop der jaren verschillende formules uit om de bijeengesprokkelde verhalen aan het publiek kenbaar te maken. Zo is er de ufo, die - zo wil de overlevering - bij BBOT is neergestreken en met de strafste verhalen die mensen in Brussel meemaken op een dag weer naar de ruimte zal vertrekken.

Daarnaast is er de verhalenfiets die door de stad rijdt, die verhalen laat horen maar in wiens microfoon je zelf ook je zeg kunt doen. Het Bed d'amour is een mals bed met vertellende hoofdkussens en een knuffelkonijntje als afstandsbediening... daar kan je naar de allerintiemste verhalen gaan luisteren.

Ufo, fiets en bed zal je deze zomer in de loop van augustus aantreffen op de plekken waar de karavaan van PleinOPENair halt houdt.
In de maand juli is iedereen welkom in de verhalenwinkel van BBOT in de Lakensestraat, op donderdag van 15 tot 19u. Je kunt daar dan opzoekingen doen in de databanken of eventueel opname-apparatuur lenen om zelf kurieuzeneus te spelen.

:: BBOT-BNA: Verhalenwinkel, Elke donderdag 15 > 19.00, Lakensestraat 119, Brussel - 02-223.21.51 - gratis

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni