Bedrijven kiezen steeds minder voor Brussel

© DailyM

In 2015 werd in Brussel 40 procent minder kantoorruimte verkocht en verhuurd dan een jaar eerder. Bedrijven wijken uit naar provinciesteden vanwege hoge huurprijzen en de problematische mobiliteit in Brussel.

Dat blijkt uit een rapport van vastgoedgroep Hugo Ceusters-SCMS.

Vorig jaar had Brussel in totaal 288.000 vierkante meter verhandelbare kantoorruimte. Dat is 52 procent van het totaal in België. Brussel blijft zo wel de grootste regionale kantoormarkt, maar de neerwaartse trend is duidelijk: tien jaar geleden beschikte Brussel nog over zo’n 700.000 vierkante meter, vorig jaar werd er nog 461.000 vierkante meter verkocht en verhuurd.

De bedrijven trekken vooral naar Vlaamse provinciesteden, zoals Mechelen (+85%), Leuven (+21%) en Gent (+3.9%). Ook in West-Vlaanderen en Limburg stijgt het aantal transacties. “Ook personeel uit die provincies wil niet meer om zeven uur in de auto stappen om naar Brussel te pendelen”, aldus Louis De Clercq van Hugo Ceusters-SCMS in De Standaard. "Werknemers willen zo weinig mogelijk kostbare tijd verspillen aan pendelen. Geen file, en met de trein of de auto tot vlak aan de deur."

Mobiliteit en huurprijzen
Volgens Hugo Ceusters-SCMS is de afname van kantoorruimte in Brussel onder meer te wijten aan mobiliteitskwesties. “Liefst driekwart van de bedrijven die in Brussel gevestigd zijn, zegt zo moeilijk bereikbaar te zijn met de auto”, aldus de groep.

Ook de hoge huurprijzen spelen een rol: in Brussel betalen bedrijven gemiddeld 150 euro per vierkante meter, terwijl dat in Vlaamse steden rond de 120 euro per vierkante meter ligt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?