Beeld Eugène Simonis onthuld

Burgemeester Philippe Pivin (LB-MR) heeft een kunstwerk ingewijd ter ere van de beeldhouwer Eugène Simonis. Het werk staat op het Eugène Simonisplein. Op die plek bevonden zich de woonplaats en het atelier van de kunstenaar.

Het eerste deel van de compositie, een aantal in een s-vorm geplaatste, rechtopstaande balken, stond al een tijdje op het plein. De balken zijn van de hand van de beeldhouwster Annie Jungers. Zij ontwierp eerder al het beeld voor het Franstalige atheneum van Koekelberg.

Aan de zuilen is nu een borstbeeld van Simonis toegevoegd. Het beeld is gemaakt door Simonis zelf en bevond zich decennialang in het Koekelbergse gemeentehuis. Simonis, een van de bekendste Belgische beeldhouwers uit de negentiende eeuw, is geboren in Luik, maar woonde meer dan de helft van zijn leven in Koekelberg. Hij maakte onder meer het standbeeld van Godfried van Bouillon op het Koningsplein en het fronton van de Muntschouwburg. Ook de twee leeuwen onder aan de Congres­kolom zijn van hem.

Het gemeentebestuur wil om de twee jaar een kunstwerk inplanten in het stadsweefsel. Volgens Robert Delathouwer (LB-SP.A), schepen van Nederlandstalige Cultuur, moet de gemeente op termijn op elk kruispunt een kunstwerk hebben. Voor het vernieuwde gemeenteplein, dat begin 2008 voltooid moet zijn, staat ook al een beeld in de steigers.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?