In beeld: tiende editie Zinneke Parade trekt duizenden kijklustigen

Updated: 12-05-2018 - 23:05

Herbekijk hier de integrale uitzending. - Tip: spring naar enkele markante fragmenten uit de uitzending door in de video op het hamburgermenu te klilkken.

In het Brusselse stadscentrum is zaterdagnamiddag de tiende editie van de Zinneke Parade uitgegaan. De tweejaarlijkse parade van mobiele constructies van de Zinnodes had dit jaar als thema "illegal" en trok ettelijke duizenden kijklustigen. Op verschillende plaatsen langs het parcours was er bijna geen doorkomen aan. Directrice Myriam Stoffen toonde zich erg onder de indruk van de verschillende kunstwerken.

De Zinneke Parade kwam voor het eerst tot leven in het kader van Brussel 2000, Europese Cultuurstad. De deelnemers zijn inwoners en artiesten die de in essentie kosmopolitische en pluralistische culturele rijkdom van Brussel in de verf willen zetten. 21 Zinnodes, 174 kunstenaars en 139 partnerorganisaties, ruim 1500 deelnemers (1800 workshops), en een meervoud ervan achter de schermen, bouwden 2 jaar lang aan de creatieve uitbarstingen die vandaag de straten van Brussel overnamen.

Nieuw dit jaar was dat wie alle Zinnodes wou ontdekken, niet meer moest rondlopen. Elk van de 21 groepen startte op een andere plaats, in een zijstraatje, om vervolgens het parcours op te komen. Wie langs het parcours op zijn plaats bleef staan, zag de hele parade voorbijkomen.

'Ongelooflijke generositeit'

Directrice Myriam Stoffen was erg onder de indruk: "De urgentie die we voelen bij de groepen is heel straf. Hoe diep de nood zit om een aantal fundamentele maatschappelijke debatten op te pakken, op een complexe manier, zonder bang te zijn voor de confrontatie. En daarbovenop, die ongelooflijke generositeit van al die mensen die er onwaarschijnlijk veel tijd en energie in steken, en dat met plezier. In projecten als de onze merken we hoeveel mensen er wel samen een stad van willen maken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel
Vooraan op BRUZZ

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?