| De waterdichte urne wordt begraven voor een aangelegd landschap van struiken, vaste planten, varens en kleurrijke bloemen. Dankzij deze bloembedden wint het groen wat terrein op de minerale ondergrond.

Begraafplaatsen verkleinen ecologische voetafdruk met bio-afbreekbare urne

GR
© BRUZZ
01/11/2021

De begraafplaatsen van Brussel-Stad en Laken hebben voortaan met de bio-afbreekbare urne een duurzaam alternatief voor de klassieke urne en doodskist. De bio-afbreekbare urne is er een uit hout of karton en heeft een lagere CO2-uitstoot als grootste voordeel. Daarnaast moet het voor een aangenamer uitzicht zorgen en de biodiversiteit ten goede komen.

Binnenkort is het op de begraafplaatsen van Brussel en Laken mogelijk om zelfs na de dood de ecologische voetafdruk te verkleinen en de biodiversiteit te bevorderen. Vanaf 1 januari 2022 kan de begraafplaats van Brussel 500 bio-afbreekbare urnes begraven, terwijl de begraafplaats van Laken ruimte biedt voor 308 bio-afbreekbare urnes.

Beter voor de biodiversiteit

Deze waterdichte urne met de as van de overledene wordt begraven voor een aangelegd landschap van struiken, vaste planten, varens en kleurrijke bloemen. Dankzij deze bloembedden wint het groen wat terrein op de minerale ondergrond.

“We creëren een nieuwe groene ruimte. De bogen, het spel van hoogtes en de combinatie van verschillende plantensoorten versterken het landschappelijke aspect en maken de begraafplaatsen aangenamer en geschikter om te bezinnen,” verklaart Zoubida Jellab (Ecolo), schepen van Groene Ruimten in Stad Brussel.

Nieuwe groene ruimte betekent ook nieuwe bronnen van voedsel en beschutting voor de fauna, met name voor de bestuivende insecten. De biodiversiteit wordt zo bevorderd. “Wij hebben allemaal de plicht om biodiversiteit te vrijwaren en te bevorderen. Wanneer bepaalde soorten bloemen verdwijnen, zullen insectensoorten volgen. Dat zorgt dan uiteindelijk voor het uitsterven van bepaalde diersoorten,” aldus Jellab nog.

Minder bodemvervuiling

Een bio-afbreekbare urne betekent ook minder bodemvervuiling. De urnes zijn gemaakt van hout, karton of ander biologisch afbreekbaar materiaal, zonder chemische behandeling. Dit innovatieve alternatief voor de klassieke urne of doodskist maakt het mogelijk om de uitstoot van CO2 te verminderen.

De bouw van een urnengraf of columbarium wordt vermeden, het transport wordt verminderd, en er is heel wat minder energie nodig om de urne te maken in vergelijking met een urne in metaal of natuursteen. Er is ook minder ruimte nodig om de urne ter aarde te bestellen, zodat er meer groenaanleg kan worden voorzien en minder grafsteen.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni