Belastingsbrief in Brussel: 92 procent Franstalig [+kaart]

© Belga
04/12/2017

Volgens taalgegevens afkomstig van de belastingaangiftes van 2017 gebruikt 92 procent van de Brusselaars het Frans. Dat schrijft La Libre Belgique maandag, op basis van een antwoord van minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) aan MR-kamerlid Gautier Calomne.

Calomne vroeg de taalgegevens op van de fiscale aangiftes in Brussel en de faciliteitengemeenten. Belastingplichtigen moeten daarbij hun taalvoorkeur opgeven. Blijkt dat 92 procent van de inwoners hun aangifte voor de personenbelasting in het Frans ontvangt. De andere 8 procent ontvangt een Nederlandstalige brief.

De cijfers zijn niet zo precies als een taaltelling. Besluiten dat 92 procent van de Brusselaars Franstalig is kan ook niet, want mensen van buitenlandse origine kiezen mogelijk makkelijker voor het Frans. In de praktijk blijken Nederlandstaligen ook al eens een Franstalige aangifte te krijgen. Maar, aldus de krant, "de informatie afkomstig van de aangiftes voor de personenbelasting geeft wel een goede indicatie van het reële gewicht van de Franstaligen in Brussel".

Sinds de taalgrens werd vastgelegd in 1962 zijn taaltellingen niet meer mogelijk.

De interactieve kaart hieronder toont het procentuele aandeel Nederlandstalige fiscale aangiftes in het Brussels Gewest. Op basis van de belastingsaangiftes zijn Sint-Agatha-Berchem, Ganshoren en Jette dus de meest Nederlandstalige gemeenten van het Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni