Belgacom-hacker opgepakt in Ganshoren

In Ganshoren is een 20-jarige informaticastudent opgepakt die in oktober de website van Belgacom kraakte. Hij heeft bekend dat hij de gegevens van honderden Belgacom-klanten op het internet zette.

De hacker plaatste in oktober onder het pseudoniem 'Vendetta' honderden logins en wachtwoorden van Belgacom-internetabonnees online. Hij dreigde er bovendien mee de klantengegevens van nog 285.000 anderen bekend te maken, zolang Belgacom geen einde maakt aan zijn downloadlimieten.

De Computer Crime Unit (CCU) van de federale politie kwam de student op het spoor.

Gerald Degroote (CCU): "Wij analyseerden duizenden logs, waardoor we een adres konden vinden. Toen de hacker voor een tweede keer een bericht plaatste, hebben we aan de hand hiervan en aan de hand van andere elementen een preciezer beeld kunnen krijgen van deze persoon."

Woensdagochtend werd de student opgepakt in zijn woning in Ganshoren. Bij de huiszoeking vond de politie ook aanwijzingen voor andere gevallen van piraterij op voornamelijk buitenlandse servers.

De jongeman is door de onderzoeksrechter onder aanhoudingsbevel geplaatst. Hij riskeert tot drie jaar gevangenisstraf.

Het parket meldt ook dat er geen sprake was van een fout in de software van de modemrouters van Belgacom, in tegenstelling tot de verklaringen van de hacker.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?