België klimt weer naar tweede plaats op Europese ranking voor LGBTI+-rechten

© Belga - BRUZZ
12/05/2023

België klimt opnieuw naar de tweede plaats in de jaarlijkse Rainbow Map van ILGA-Europe, de koepel van Europese LGBTI+-organisaties. De aanpassing van de strafwet, die discriminatie tegen gender- en seksuele diversiteit nu opneemt als bezwarende factor, leverde ons land vier extra punten op. De Brusselse Pride Week is afgelopen woensdag van start gegaan en loopt nog tot 19 mei.

"Ondanks het feit dat de publieke polarisatie rond gender- en seksuele diversiteit toeneemt, zien we dat er heel wat politici blijven inzetten op gelijke rechten voor LGBTI+-personen", reageert Eef Heylighen van belangengroep Çavaria. "Dat is een hart onder de riem steken van LGBTI+- activisten, -vrijwilligersgroepen en -belangengroepen."

Voor de Rainbow Map, die donderdag werd gepubliceerd, krijgen 49 Europese landen een score op honderd, naargelang de rechten van holebi's, biseksuele, transgender en intersekse personen (LGBTI). Na jaren op nummer twee daalde België in 2022 één plaats in de ranking naar 72 procent.

Door een nieuwe wetsaanpassing, waardoor discriminatie op basis van genderidentiteit, genderexpressie en seksekenmerken voortaan ook geldt als verzwarende omstandigheid bij een misdrijf, scoorde België dit jaar 76,4 procent. De extra procentpunten duwden België voldoende omhoog om net boven Denemarken te eindigen met 75,5 procent.

'Vaag'

De goede score van ons land sluit mooi aan bij de Pride Week die afgelopen woensdag van start ging in Brussel en duurt tot 19 mei. Verschillende conferenties, debatten en activiteiten worden in die week georganiseerd rond LGBTQIA+-thema's waarmee een aanloop wordt genomen naar de Brussels Pride die door zal gaan op 20 mei.

Toch mag België volgens Çavaria nog niet op zijn lauweren rusten. Heylighen wijst erop dat er immers nog veel werk op de plank ligt en dat de nieuwe wetgeving nog "te vaag uitgedrukt en willekeurig is".

Çavaria blijft daarom pleiten voor een garantie in de strafwet zodat bij élk LGBTI+-foob misdrijf een zwaardere straf opgelegd wordt. ILGA-Europe wijst erop dat personen die zich als non-binair identificeren nog steeds geen opties hebben als het op genderwijziging op de identiteitskaart aankomt. Bovendien bestaat er geen verbod op geslachtsoperaties bij intersekse minderjarigen die daar niet mee akkoord gaan.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni