België voor de rechter voor luchtkwaliteit in Brussel

© Geert Vancauwenbergs
© Geert Vancauwenbergs

België en Bulgarije zijn de eerste twee landen die de Europese Commissie voor de rechter daagt omdat de povere luchtkwaliteit er niet genoeg verbetert. Vooral de concentraties fijn stof in Brussel en in de havenzones van Gent en Roeselare vormen een probleem.

De Europese Commissie kijkt al jaren met een kritisch oog naar de luchtkwaliteit in Brussel. In 2008 kreeg België al een eerste waarschuwing. De toestand in Brussel speelde daar al een belangrijke rol in.

Deze donderdag raakte bekend dat de Commissie nu de ultieme stap zet en naar het Europese Hof van Justitie trekt over de luchtkwaliteit in ons land.

De Commissie stelt vast dat de luchtkwaliteit in ons land wel degelijk verbeterd is de voorbije jaren, maar dat drie zones al de hele tijd ondermaats scoren. Het gaat om het Brussels gewest, de Gentse havenzone en de haven van Roeselare.

Dieselvoertuigen
Vooral de hoeveelheden fijn stof (PM10) en stikstofdioxide (NO2) vormen een probleem.

In Brussel wordt de luchtvervuiling vooral veroorzaakt door het autoverkeer. Voor het fijn stof zijn vooral dieselwagens de oorzaak.

België mag dan met de vinger worden gewezen, de bevoegdheid Milieu zit wel bij de gewesten. Vlaams Milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) laat ondertussen weten dat de Commissie zich baseert op gegevens van 2013. Vorig jaar waren er geen overtredingen meer in Vlaanderen, zegt de minister.

Uplace
Bond Beter Leefmilieu van zijn kant wijst erop dat elke Vlaming één gezond levensjaar verliest door het teveel aan fijn stof in de lucht. “Daarom zijn bijkomende maatregelen nodig, zoals een kilometerheffing voor vrachtwagens, lage-emissiezones in de steden en het afvoeren van plannen zoals Uplace, die enorm veel extra autoverkeer veroorzaken."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?