20211027 1773 Fietskoeriers

| Fietskoeriers in Brussel.

Belgisch EU-voorzitterschap vol aan de bak om wet over platformwerkers te deblokkeren

© Belga
11/01/2024

Het Belgische EU-voorzitterschap moet de komende dagen vol aan de bak om de richtlijn over platformwerkers recht te trekken nadat een compromis met het Europees Parlement tot ieders verrassing niet voldoende steun kreeg onder de lidstaten.

Indien ons land de lidstaten binnen twee weken niet op één lijn kan zetten, dan dreigt de tekst niet meer goedgekeurd te raken in deze legislatuur, zo is vernomen op een informeel beraad van de Europese ministers van Werk en Sociale Zaken in Namen.

In december had het Spaanse EU-voorzitterschap met het Europees Parlement een compromis bereikt over een richtlijn die moet zorgen voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden van miljoenen werknemers van digitale platforms zoals Uber, Deliveroo of Bolt. De richtlijn moet de schijnzelfstandigheid in de sector aanpakken en verzekeren dat de platformwerkers een correct statuut hebben.

Onvoldoende steun

Enkele dagen later bleek er op een vergadering van de ambassadeurs van de 27 lidstaten echter onvoldoende steun. Twaalf lidstaten (de Baltische staten, Bulgarije, Tsjechië, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Italië, Zweden en Ierland) kantten zich tegen het compromis, terwijl Duitsland zich diende te onthouden wegens onenigheid in de regeringscoalitie in Berlijn.

Werk op de plank dus voor het nieuwe Belgische voorzitterschap, dat de komende dagen de lidstaten een nieuw compromis wil voorleggen. De Baltische staten, Hongarije en Tsjechië zouden niet te vermurwen zijn, maar er zijn naar verluidt mogelijkheden om de weerstand van de andere lidstaten weg te poetsen.

Sommige landen halen een te zware administratieve last aan, andere willen een clausule om nationale akkoorden voorrang te geven op de richtlijn, ook als die akkoorden minder sterk zouden zijn dan de Europese tekst, legde Dermagne uit. Hij kijkt uit naar de naam van zijn (nieuwe) Franse collega, gezien het gewicht van het land om een gekwalificeerde meerderheid (55 procent van de lidstaten die 65 procent van de EU-bevolking vertegenwoordigen) achter een nieuwe tekst te scharen.

'Eerst antwoorden op reeks vragen'

"In de contacten die we gisterenavond en vanmorgen hebben gehad, voelen we een wil om te landen, op voorwaarde dat we een antwoord kunnen bieden op een reeks vragen", zei minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) donderdag aan persagentschap Belga in de marge van de informele ministerraad in Namen.

Hoe dan ook, de tijd tikt. Indien de lidstaten binnen twee weken niet met een nieuw voorstel bij het Europees Parlement kunnen aankloppen, dan wordt het "bijzonder moeilijk" om de hele besluitvormingsprocedure af te ronden voor het einde van de legislatuur, klinkt het uit Belgische hoek. Er moet immers opnieuw met de Europarlementsleden onderhandeld worden, en nadien moet dat akkoord ook nog bekrachtigd worden door de lidstaten en het Europees Parlement, dat in april zijn laatste plenaire zitting heeft.

Eurocommissaris voor Sociale Zaken Nicolas Schmit onderstreepte nogmaals het belang van de richtlijn. Het is de eerste Europese wetgeving over werk die wordt geregeld door algoritmes en de impact ervan zou ook buiten Europa voelbaar zijn, onderstreepte hij. Hij kon daarbij op bijval rekenen van Gilbert Houngbo, de directeur-generaal van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) die eveneens in Namen aanwezig was.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving , EU-voorzitterschap , Brussel Kort

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni