Belgische hoofdzetel AXA verhuist naar het Troonplein

© A2RC

Verzekeraar AXA verhuist dit jaar zijn Belgisch hoofdkantoor van de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde naar het Troonplein 1 in het centrum van de stad. Het oude gebouw werd eigendom van de Verenigde Staten en zou de nieuwe thuishaven worden van de ambassade, al loopt die onderneming niet van een leien dakje.

Na bijna vijftig jaar verlaat verzekeraar AXA zijn vertrouwde stek aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde voor een nieuw hoofdkantoor aan het Troonplein 1. Op 2 augustus verloopt het huidige huurcontract en zouden ook de werkzaamheden aan het nieuwe pand afgerond moeten zijn.

Reeds eigenaar
De gebouwen waar de verzekeraar naartoe verhuist, zijn al eigendom van AXA sinds 2002 maar werden verhuurd aan de groep GDF Suez. Aan de overkant van het Troonplein zal de verzekeringsmaatschappij ook het gebouw Marnix II huren van ING als bijkomende kantoorruimte.

AXA is niet het eerste bedrijf dat van de groene rand naar het centrum verhuist. Dat heeft onder meer te maken met zichtbaarheid maar ook met bereikbaarheid. Kantoren concentreren nabij grote stations - het Centraal Station is niet veraf - is de trend.

Het oude pand aan de Vorstlaan is ondertussen eigendom van de Verenigde Staten die er hun ambassade in willen onderbrengen, al loopt die onderneming niet van een leien dakje. Zo zou bijvoorbeeld het kogelvrij maken van het glas de hele structuur veel te zwaar maken.

57.000 m² en verwijzing naar logo
Het geheel bestaat uit twee gebouwen met een totale bovengrondse oppervlakte van bijna 57.000 vierkante meter. Het gerenoveerde deel dateert uit de jaren 1960 van voorgaande eeuw en werd opgetrokken door het toenmalige Royale Belge, nota bene een van de voorlopers van de verzekeringsgroep.

Het complex zal bijna energie-neutraal zijn. Verder zullen de gevels van beide gebouwen langs de kant van de Regentlaan bestaan uit driedubbel glas dat wordt afgewerkt met diagonale buizen, een verwijzing naar het logo van AXA.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?