Belgische Libanezen komen op straat: ‘We willen het volksprotest ook hier laten zien’

© HEM

Na jarenlange corruptie, slecht management en aanhoudende economische problemen sloeg op 17 oktober de vlam in Libanon in de pan. Sindsdien komt het Libanese volk massaal op straat. Zo ook de Libanese diaspora: “We willen hun stem internationaal versterken”.

“Het begon allemaal toen de regering een belasting op het gebruik van Whatsapp aankondigde,” zegt Hala El Moussawi, een van de vele drijvende krachten achter de organisatie in België, “maar de problemen slepen al tientallen jaren aan”.

De Libanese diaspora is zeer groot, niet enkel in België of Brussel, maar wereldwijd. “Er wonen ongeveer 4 miljoen mensen in Libanon. In de diaspora wordt dat aantal geschat op tussen de 10 en 14 miljoen.” Veel van die mensen zijn volgen El Moussawi vertrokken uit Libanon door die corruptie en de ongelijke verdeling van rijkdom.

Representeren en sensibiliseren

De manifestatie op vrijdagnamiddag om 16 uur aan Brussel-Centraal wil vooral het volksprotest in Libanon steunen: “Wij hebben zelf geen eisen, het zijn de mensen in Libanon zelf die moeten spreken, we willen slechts hun boodschap versterken, en de mensen hier sensibiliseren”.

“We hebben zelf geen eisen van de EU, België of eender welke natie of internationale organisatie. We willen enkel hun eisen hier representeren, en er ook voor zorgen dat het protest juist begrepen en beschreven wordt in het Westen.”

Toch verwacht El Moussawi minder manifestanten dan eerst werd gedacht. “De regering heeft ontslag genomen en gisteren heeft de president in een speech de eisen van de burgers herhaald. Toch blijven we op straat komen, om wat er nu gaat gebeuren in het oog te houden. Het is nog niet gedaan: we vragen een tijdelijke regering die echt onafhankelijk is, en houden de politieke elite die het geld van het volk heeft gestolen in ons vizier.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?