Belgische ministers vroegen in 2008 om terugkeer Oussama Atar

Oussama Atar

Verschillende ministers uit de regering-Leterme I oefenden in 2008 druk uit om de Belg Oussama Atar uit een Iraakse cel te bevrijden. Atar zou het brein zijn achter de aanslagen van Brussel en Parijs. Mogelijk kwam hij de voorbije weken om het leven in Syrië of Irak.

De ministers in kwestie maakten destijds deel uit van het ministerieel comité Inlichtingen en Veiligheid, zo schrijven La Libre Belgique en La Dernière Heure op zaterdag.

Samen vormden Didier Reynders (MR), Yves Leterme (CD&V), Laurette Onkelinx (PS), Patrick Dewael (Open VLD), Karel De Gucht (Open VLD), Jo Vandeurzen (CD&V), Joëlle Milquet (CDH) en Pieter De Crem (CD&V) toen het comité.

Humanitaire belangen

In een brief van Reynders aan de parlementaire onderzoekscommissie over de aanslagen van 22 maart legt die uit dat er destijds werd beslist "de terugkeer van Atar te faciliteren".

Er waren volgens hem "samenkomende humanitaire belangen en belangen inzake staatsveiligheid".

Er werd daarom een verzoek uitgevaardigd richting Bagdad om de vrijlating van Atar te vragen, met de belofte van een "regelmatige monitoring door de Belgische inlichtingendiensten" en het niet afgeven van een paspoort.

In 2012 volgde zijn vrijlating en uitwijzing naar Brussel. Een agent van de staatsveiligheid die Atar in 2006 opzocht in zijn Iraakse cel omschrijft hem als iemand die helemaal niet het profiel van terrorist had.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?