Belgische IS-strijder wilde aanslag plegen in België

© VRT
| Tarik Jadaaoun eiste in een video mee de aanslagen in Brussel op.

Tarik Jadaoun, de IS'er uit Verviers die in een Iraakse cel zit maar graag zou terugkeren naar België, zat wel degelijk tot over zijn oren in de terreur. Hij toonde zich zelfs bereid om een aanslag te plegen in zijn thuisland. Dat blijkt uit de vertrouwelijke verslagen van zijn verhoren door de Amerikanen die Het Laatste Nieuws in handen kreeg en waarover de krant vrijdag bericht.

In een gesprek met VRT-journalist Rudi Vranckx wuifde Jadaoun (29) vorige maand nog zijn reputatie als topterrorist weg. Hij stelde zichzelf voor als een meeloper die niet veel meer heeft misdaan dan voor het verkeerde kamp te kiezen. Jadaoun is naar eigen zeggen doordrongen van spijt én bereid om samen te werken met de Belgische veiligheidsdiensten, als die er tenminste voor zorgen dat hij de doodstraf ontloopt die hem in Irak boven het hoofd hangt.

Maar aan de Amerikanen die hem daar verhoorden, gaf Jadaoun een heel andere werkelijkheid toe. Hij bekende dat hij rechtstreeks betrokken was bij meerdere aanslagcomplotten - waarvan er zeker twee voor doden in Europa zorgden - en dat hij zichzelf ook voor zo'n bloedbad kandidaat gesteld heeft, zo schrijft Het Laatste Nieuws. De exclusieve documenten lijken ook aan te tonen dat Jadaoun nog heel wat verzwijgt. Zo zwoer hij in november nog dat hij niets wist over nieuwe aanslagplannen, terwijl hij in december zei dat Islamitische Staat (IS) nog altijd terroristen in Europa verborgen heeft zitten.

Jadaoun dook op in de video van IS die de aanslagen in Brussel opeiste. Hij stond bekend als 'de nieuwe Abaaoud'. Die laatste was het brein achter de aanslagen in Brussel en Parijs, maar kwam om bij de politieactie in Vorst.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?