Bepaalde kattenrassen voortaan verboden in Brussel

© Saskia Vanderstichele
| Bepaalde gekruiste kattenrassen zijn niet langer welkom in Brussel.
Updated: 15-04-2019 - 10:19

De Brusselse regering heeft na advies van de Raad voor Dierenwelzijn bepaalde hybride kattenrassen verboden, omdat er risico's zijn gelinkt aan hun gedrag en gezondheid.

Katten van het Schotse Fold-ras, in het Nederlands welluidend de Schotse vouwoorkat, zijn vanaf nu illegaal in Brussel. De kattensoort staat samen met enkele andere gekruiste kattenrassen op een lijst van verboden kattenrassen. Dat schrijft de krant La Dernière Heure.

Het verbod komt er omdat de katten problemen hebben met hun gedrag en gezondheid. Zoals de Fold-kat, die door kweekprogramma's eigenaardige geplooide oortjes heeft en daardoor zware pijnen moet ondergaan. "Door die genetische afwijking is het nu verboden om zulke katten te kweken, verkopen of te kopen of ze te houden," zegt staatssecretaris voor Dierenwelzijn Bianca Debaets (CD&V).

Andere hybride kattensoorten zoals de Bengaal (kruising met Aziatische luipaardkat) of de Savannah (kruising met Afrikaanse wilde kat) mogen ook niet langer gekweekt of verkocht worden in Brussel, omdat ze niet aangepast zouden zijn aan een leven in gevangenschap.

Vergunning

Wie vandaag zo'n kat heeft en wil houden, moet daarvan melding maken aan de Brusselse overheid. Die reikt daarvoor een vergunning uit. "We willen weten waar die katten zich bevinden," zegt Eric Laureys van het kabinet-Debaets aan BRUZZ. "Momenteel zijn er 65 zulke katten in Brussel, maar misschien zijn het er meer."

Eerdere berichten dat de katten moet geëuthanaseerd worden, kloppen niet. Ze moeten wel gesteriliseerd worden, zoals iedere kat in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?