Berchems politicus Vincent Riga van CD&V naar Open VLD

© Saskia Vanderstichele

Vincent Riga (ex-CD&V), tot eind 2016 schepen in Sint-Agatha-Berchem, sluit zich aan bij Open VLD. Dat meldt de liberale nieuwsbrief BLAUW.

Riga (38) stapte net voor kerst op als schepen van onder meer Mobiliteit en Stedenbouw, na twee jaar ergernissen over de eigen meerderheid. Zijn relatie met burgemeester Joël Riguelle (CDH) was al ernstig bekoeld toen Riga in 2014 zijn lidmaatschap van CD&V opzegde. Volgens de schepen waren een "rampzalige herverdeling van de schepenbevoegdheden" en NIMBY-gedrag ('Not In My Backyard') van de burgemeester de oorzaak van de strubbelingen, volgens insiders voelde burgemeester Riguelle al de hete adem van de populaire Riga in de nek. 

De tweetalige Riga (Nederlandstalige vader en schoolloopbaan, Franstalige moeder) besliste als onafhankelijke te blijven zetelen in de gemeenteraad. In januari zei hij aan BRUZZ nog een jaar afstand te zullen nemen van het brede politieke leven. Dat is uiteindelijk maar vijf maanden geworden.

Toch zal Riga's overstap van de ene Vlaamse partij naar een andere het probleem niet oplossen dat hij toen aankaartte: 'Voor de politiek ben ik geen Brusselaar, maar een Nederlandstalige, en een Vlaamse burgemeester is er een te veel in Brussel.'

Hij laat nu nog in het midden hoe de Berchemse liberale lijst eruit zal zien bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. "Of ik opkom, weet ik nog niet", zegt hij aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?