Beroep tegen voetgangerszone ingediend

© KH/BRUZZ

Misnoegde handelaars uit Brussel-Stad hebben bij de Raad van State verzet aangetekend tegen de bouwvergunning voor de heraanleg voor de voetgangerszone. Vandaag, 7 augustus, is de uiterste datum om beroep aan te tekenen. “We gaan door tot het einde”, verzekert handelaar Hassan Kessas.

In juli zochten de handelaars nog naar de nodige fondsen om de gerechtsprocedure te kunnen opstarten, “maar dat geld hebben we bijna meteen opgehaald”, zegt Hassan Kessas van de handelsvereniging l'Association des Commerçants Centre Bourse. Kessas wil niet teveel uitweiden over de inhoud van de klacht, maar geeft wel mee dat het beroep zich niet focust op de voetgangerszone zelf, maar wel op de juridische kant van de zaak en de gevolgde procedures. Volgens Kessas kan het tot negen maanden duren vooraleer de Raad van State uitspraak doet.

“Deze voetgangerszone is ons opgelegd door een politieke partij, zonder overleg en zonder mogelijkheid tot echte aanpassingen. Wij moeten helaas naar het gerecht stappen, enkel om gehoord te worden en ervoor te zorgen dat alle procedures correct gevolgd worden”, aldus Kessas.

Nieuw debat
Kessas verwacht niet dat er opnieuw van een wit blad kan vertrokken worden. “Daarvoor spelen er teveel andere belangen mee, van machtige en rijke drukkingsgroepen.” Wel hoopt hij dat het beroep een nieuw debat losweekt. “We willen een publiek forum, waar burgers en handelaars met het stadsbestuur in debat kunnen treden over de voetgangerszone.” En natuurlijk blijft hij hopen op aanpassingen aan de piétonnier. “We moeten die zone herdenken op intelligente, visionaire manier, zonder er schrik voor te hebben om in bepaalde gebieden een stap terug te zetten.”

Kessas heeft naar eigen zeggen heel wat kritiek te slikken gekregen voor zijn verzet tegen de voetgangerszone. “Al die mensen die bagger over mij gespoten hebben, onder meer in de reacties op BRUZZ.be, hebben zelfs niet de moeite gedaan om contact met me op te nemen, zodat ik hen kon uitleggen waarom we ons precies verzetten. Ik ben voor een ander stadscentrum en minder auto’s, maar het moet op een goede manier gebeuren. Jammer genoeg is mensen achter de rug neersabelen gemakkelijker dan de discussie aangaan.”

De werkzaamheden voor de heraanleg zouden ten laatste eind september van start moeten gaan. Als de Raad van State de aanklagers gelijk geeft, moeten de werken stilgelegd worden, in afwachting van een uitspraak ten gronde. Het stukje Beursplein zit niet mee in de bouwvergunning. Doordat het om een geklasseerde zone gaat, loopt daar een andere procedure.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?