Beslissende fase voor Lemmens-Dauw

Bruno Schols
© Brussel Deze Week
13/05/2011
Voor de Lemmenswijk is het uur van de waarheid aangebroken. De projecten die de gemeente de voorbije jaren met inspraak van de buurtbewoners voorbereid heeft, gaan dit jaar van start, om de komende twee jaar het levenslicht te zien. Om al een tipje van de sluier te lichten, organiseerde de gemeente een wandeling door de wijk.

Het wijkcontract Lemmens-Dauw loopt officieel al sinds 2007. De financiële injectie moet de kwetsbare wijk een nieuwe stimulans geven en de leefbaarheid verhogen. Het contract houdt gewoontegetrouw de heraanleg van wegen en pleinen in en heeft ook een huisvestingsluik. Zo komen er na grondige renovatie zo'n twintig woningen bij, waarvan de helft passiefbouw.

Relatief nieuw is dat een deel van het budget gebruikt wordt voor de netheid van de wijk. Zo kwam er een netheidscoördinator in de buurt, Hassan Oubenyahya, die in samenspraak met de bewoners de wijk netjes probeert te houden. "We hebben eerst heel intensief rond preventie gewerkt," legt Oubenyahya uit. "Het valt op dat de bewoners heel constructief meewerken. Ze hebben lang het gevoel gehad in de steek te worden gelaten, maar nu er naar hen geluisterd wordt, steken ze de handen uit de mouwen."

Er zijn extra straatvegers in dienst genomen, en ook kinderen worden op hun plichten gewezen: Oubenyahya gaat in de scholen langs om op het belang van netheid te wijzen.
De aanpak werpt vruchten af, zo getuigt ook Manu Aerden, die met Samenlevingsopbouw in de wijk actief is en de situa­tie in positieve zin heeft zien evolueren.

Picknickplein
Een speerpunt van het wijkcontract is het Liverpoolplein. Dat wordt nu nog omringd door een hoge muur met prikkeldraad, zodat het veel wegheeft van een gevangenis.

De desolate plek doet nu vooral dienst als hondentoilet, maar zal de komende jaren een ware metamorfose ondergaan. De hoge muren langs de straatkant moeten weg, om er een park van te maken met picknicktafels, een sportveld en een waterplas waarin kinderen kunnen spelen. Voorts komt er ook een gebouw waarin de netheids­preventiedienst een stek krijgt.

Belangrijk is dat de wijkbewoners mee aan het roer staan om de aanleg van pleinen en parken vorm te geven. "We laten dit niet alleen over aan technici; we hebben de omwonenden stevig inspraak gegeven in hoe hun wijk eruit moet gaan zien," zegt Géraldine Warland, de coördinatrice van het wijkcontract. "Het lastenboek voor dit project is het resultaat van lang brainstormen met de buurtbewoners." Het geeft hun tegelijk een belangrijke verantwoordelijkheid om de leefbaarheid van hun wijk te verbeteren.

Moestuin
Een oase in de Lemmenswijk die nu nog te weinig tot haar recht komt, is de moestuin in de Pottengoedstraat, net naast het Dauwpark. In die moestuin is een deel van de percelen gereserveerd voor de buurtbewoners, die er zelf hun groenten kunnen kweken. De tuin wordt door de vereniging Eco Innovation beheerd en is op dit moment alleen toegankelijk op afspraak.
De uiteindelijke bedoeling is om de moestuin te verbinden met het Dauwpark door de achtermuur te slopen, zodat wandelaars door de tuin naar het park kunnen stappen.

In het Dauwpark zal aan de huidige ingang aan de Bergensesteenweg een crèche gebouwd worden. De nieuwe ingang van het park zal even verderop komen, waar nu het parkeerterrein van Hotel Van Belle ligt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni