| De Kameleonschool in Anderlecht.

Betere beveiliging voor Anderlechtse school waaruit kleuter kon wegglippen

SD
17/11/2021

De school waaruit een kleuter maandag ongezien kon wegglippen, zal beter beveiligd worden. Dat heeft Anderlechts schepen van Onderwijs Elke Roex (Vooruit) beslist. “Wellicht is het kindje naar buiten kunnen glippen toen andere ouders hun kind kwamen oppikken bij de naschoolse opvang,” zegt Roex aan Sudpresse.

De kleuter van 4 liep maandagnamiddag omstreeks 17 uur weg uit de naschoolse opvang binnen de gebouwen van basisschool Kameleon, in de Ropsy Chaudronstraat. Een halfuur later werd hij veilig teruggevonden in de buurt van treinstation Brussel-Zuid. Daarop werd hij naar het politiekantoor gebracht en kon hij herenigd worden met zijn ouders.

“De naschoolse opvang wordt georganiseerd door een gemeentelijke vzw”, legt schepen van Onderwijs Elke Roex (Vooruit) uit aan HLN. “Zij hebben aparte lokalen in de basisschool. Hoe de kleine jongen kon ontsnappen, is nog niet helemaal duidelijk. De school is goed beveiligd. Een zware deur vormt de ingang, en ouders kunnen enkel binnen na identificatie voor een camera. Om naar buiten te gaan, moet je zelfs een code ingeven. We denken dus dat het kleutertje een ouder van een ander kindje naar buiten gevolgd is. Maar zelfs dat is best vreemd, want er staat ook altijd een toezichthouder aan de deur.”

Tussenruimte

Roex belooft intussen om de procedures te bekijken om dergelijke feiten in de toekomst te vermijden. “Enerzijds zullen we proberen om ervoor te zorgen dat ouders hun kinderen kunnen ophalen aan de lokalen van de naschoolse opvang in het gebouw zelf. Maar dat is ingewikkeld, aangezien de coronamaatregelen anders zijn voor scholen dan voor de naschoolse opvang. Anderzijds gaan we ook werk maken van een tussenruimte die de binnenplaats van de voordeur scheidt.”

De ouders van het kleutertje zijn nog steeds in shock. “De directie neemt dit incident intussen zeer ernstig”, aldus Roex. “Ze hebben dinsdagavond nog vergaderd met de voorzitter van de vzw en de school heeft ook al een bericht gestuurd naar alle ouders om uit te leggen wat er gebeurd is. Er werd hen ook gevraagd om extra waakzaam te zijn wanneer ze hun kinderen komen ophalen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni