Betoging op nationale feestdag tegen 'de zelfkastijding rond Belgisch Congo'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 21 juli 2020
Updated: 21-07-2020 - 16:14

Op de nationale feestdag manifesteert de Belgische Unie – Union Belge (B.U.B.) op de Kunstberg in Brussel. De beweging betoogt voor de eenheid van België én zet zich af tegen de toenemende kritiek op het koloniaal verleden van België.

"Wij, Belgen, kunnen niet langer lijdzaam de anti-Belgische propaganda, noch de zelfkastijding in verband met onze vroegere kolonie Belgisch Congo ondergaan", klinkt het in een mededeling.

'Beledigingen aan ons koningshuis'

"De beledigingen gericht aan ons koningshuis, de ondermijning van onze nationale eenheid, de ernstige communicatieproblemen tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus van het federale België, die vooral tijdens de coronacrisis pijnlijk aan het licht kwamen, de lamentabele staat van onze publieke financiën alsook het misprijzen van de particratie voor de verlangens van de Belgen."

B.U.B. vindt dan ook niet dat België zijn excuses hoeft aan te bieden aan Congo. "Waarom worden er dan geen excuses aan de Arabieren gevraagd die de Congolezen vóór de heerschappij van Koning Leopold II tot slaven maakten? Waarom moeten de Chinezen die vandaag de Congolezen uitbuiten geen excuses aanbieden?", schrijft de organisatie op haar website. "Het lijkt erop alsof men de hedendaagse ellende in Congo wil verdoezelen en liever een door interne politieke verdeeldheid aangetaste Belgische staat tot zelfkastijding wil dwingen."

Belgische vlag meebrengen

B.U. B. betoogt om 13.00 uur aan de Kunstberg in Brussel. De oproep is onder meer gericht aan de 21.000 mensen die op Change.org de pro-Belgische petitie van Michel Courtin hebben ondertekend. "Het zal een vreedzame en statische burgerbetoging zijn", aldus nog de B.U.B. "Wij nodigen u uit een Belgische vlag mee te brengen en uw familieleden en vrienden uit te nodigen. We hopen dat u talrijk aanwezig zal zijn om uw gehechtheid aan België en zijn geschiedenis te tonen. De B.U.B. wenst u alvast een gelukkige nationale feestdag."

Volgens de Brusselse politie hebben de organisatoren toestemming gekregen voor hun betoging, mits ze de coronamaatregelen naleven. Zo moeten de deelnemers mondmaskers dragen en moet de social distancing gerespecteerd worden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?