Betoging tegen aankoop gevechtsvliegtuigen

© Wikipedia
© Wikipedia

Het “Platform Geen Gevechtsvliegtuigen” gaat op 24 april 2016 in Brussel betogen, tegen de beslissing van de federale regering om nieuwe gevechtsvliegtuigen aan te kopen. Volgens hen is er geen draagvlak voor de aankoop, is die te duur en niet nodig.

De betoging zal vertrekken aan het Centraal Station in Brussel, op zondag 24 april om 14u.

Het kerstakkoord van de regering-Michel omvat voor het eerst sinds lange tijd nieuwe investeringen in Defensie. Een van de meest opvallende punten is de aankoop van nieuwe jachtbommenwerpers, ter vervanging van verouderde F-16’s. Het totaal aantal gevechtsvliegtuigen zal wel afnemen, van 50 nu tot zo’n 34. Het type vliegtuig moet nog gekozen worden.

Volgens het Platform Geen Gevechtsvliegtuigen, een verbond van onder meer CNAPD, Pax Christi, Vrede vzw en Vredesactie en gesteund door de PVDA, is er bij de bevolking geen draagvlak voor de aankoop. Uit een enquête van de Universiteit Antwerpen blijkt dat slechts 25% van de Belgen voorstander is, zegt het Platform.

Het Platform vreest ook voor de kostprijs, die kan oplopen tot 6 miljard euro. Ook de noodzaak is voor de initiatiefnemers niet bewezen: volgens het Platform hebben militaire interventies in bijvoorbeeld Afghanistan en Libië niet voor meer vrede en stabiliteit gezorgd, en is er nood aan een andere kijk op cofnlicthantering.

Het Platform Geen Gevechtsvliegtuigen eist een open debat over de rol en de toekomst van het Belgische leger en over de investeringen in het leger.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?