Betoging tegen loonnorm: ABVV telt 15.000 betogers, politie 7.000

© PhotoNews
Updated: 24-09-2021 - 15:08

Volgens de socialistische vakbond lopen 15.000 mensen mee in de nationale betoging tegen de loonnormwet, die vrijdag Brussel doorkruist. Dat is vernomen van een woordvoerster van het ABVV. De politie heeft het over een 7.000-tal betogers.

Het was voor het eerst sinds de coronacrisis dat opnieuw een vakbondsbetoging van noord naar zuid trok door de Brusselse straten. De hoofdstad kleurde rood: enkel militanten van de socialistische vakbond liepen mee. De christelijke vakbond riep niet op tot de betoging, de liberale vakbond evenmin.

Volgens het ABVV liepen toch 15.000 à 20.000 betogers mee op, de politie hield het vrijdag op 7.000. Het vizier van de betogers was deze keer gericht op de loonnormwet. Volgens de vakbond verhindert die wet dat de werknemers de vruchten kunnen dragen van hun werk. Terwijl de lonen dit en volgend jaar maar 0,4 procent mogen stijgen - buiten de 2,8 procent indexering - stijgen wel de dividenden, klinkt het bij de rode vakbond.

'Niet met gebonden handen'

"We willen waarschuwen dat steeds meer mensen het moeilijk krijgen om rond te komen. Terwijl de winsten van de bedrijven in 20 jaar tijd met 200 procent zijn gestegen, zijn de lonen in die periode maar met 100 procent gestegen", aldus Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV. Indien die loonwet niet wordt gewijzigd, zal het ABVV niet mee onderhandelen over een volgend interprofessioneel akkoord, zo dreigde voorzitter Thierry Bodson.

Die boodschap gaf ook Miranda Ulens mee. "We eisen vrije loononderhandelingen, niet met gebonden handen". De vakbondstop haalde zwaar uit naar de werkgevers en de rechtse partijen in de regering, MR en Open Vld. Die getuigen van "misprijzen" tegenover de werknemers, klonk het, door hun aanvallen op de werklozen en het pensioenstelsel.

'Oorlogsverklaring'

Indien die werkgevers en de rechtse partijen zouden willen raken aan de automatische indexering van de lonen, is dat niet meer of minder dan een "oorlogsverklaring", gaf Bodson nog mee. Over de linkse partijen in de regering geen onvertogen woord. Nochtans levert de PS met Pierre-Yves Dermagne de minister van Werk.

"De socialisten binnen de regering zijn niet blind voor de realiteit. Ze hebben oor naar onze eisen", aldus Ulens daarover. "De loonwet verplettert onze lonen", klonk het dan ook op het spandoek aan de kop van de betoging. Die ging traditioneel gepaard met het lawaai van voetzoekers en fluitjes.

De extreemlinkse partij PVDA was prominent aanwezig. Opvallend: sommige betogers verwijzen naar de dure energieprijzen. "Lonen +0,4 procent, elektriciteit +25 procent" stond te lezen op een bord van een betoger. De manifestatie verliep zonder incidenten. Het merendeel van de betogers droeg overigens een mondmasker.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?