Betoging tegen politiegeweld: 'Zonder gerechtigheid kan er geen vrede zijn'

20230315_manifestatie-tegen-politiegeweld Poelaert
© Kevin Van den Panhuyzen
© Kevin Van den Panhuyzen

Al sinds 1997 staat 15 maart bekend als Internationale Dag Tegen Politiegeweld. Ook in Brussel organisseerden het Collectif Mémoire Coloniale et Lutte contre les Discriminations en Jeunes Organisés et Combatifs (JOC) daarom woensdag een manifestatie aan het Poelaertplein in de schaduw van het Justitiepaleis.

“Samira, Mawda, Lamine, Ouassim, Sabrina, Adil, Ibrahima, Sourour: dochters, zonen, zussen, broers en vrienden die van hun familie zijn gescheiden nadat ze het pad van de politie kruisten”, klonk het woensdagavond aan het Poelaertplein in het centrum van Brussel. “Die lijst wordt alleen maar langer, maar wij weigeren dit te aanvaarden en trekken daarom de straat op.”

Gewapend met spandoeken en piketten hekelden de manifestanten “het racistische, seksistische en homofobe geweld van de politie en de opkomst van extreemrechts in het hele politieapparaat”. Ook de vakbonden "die de politie beschermen" en de media “die zonder onderzoek de kant van de politie kiezen”, werden op de korrel genomen.

De manifestanten eisten woensdag daarom onder meer een lik-op-stuk-beleid voor agenten die zich schuldig maakten aan buitensporig geweld, een einde aan de "pesterijen" waar vooral de moslimgemeenschap het slachtoffer van is en herstelbetalingen aan families en slachtoffers van politiegeweld. "Zonder gerechtigheid kan er geen vrede zijn”, klonk het.

Volgens politiezone Brussel Hoofdstad Elsene waren woensdagavond zo’n 650 demonstranten aanwezig. De manifestatie verliep vredig.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?