© RTBF

Beuken in deel van Zoniënwoud omgehakt

© brusselnieuws.be
16/04/2015

In een stuk van het Zoniënwoud zijn in de loop van de laatste zeven jaar 35 hectare aan beuken gerooid. Dat was nodig, want de beuken waren er slecht aan toe nadat een storm in 1990 een deel van de bomen velde. Daardoor vallen de overblijvers makkelijker om. Voor de bomen die sneuvelen, worden wel nieuwe aangeplant.

Het gaat om de driehoek tussen de ring rond Brussel, de E411 en de Welriekende Dreef, een gebied van 1,38 vierkante kilometer.

“Toen de bomen rond 1845 geplant werden, ging men er van uit dat ze na 80 jaar gekapt zouden worden”, zegt landbouwingenieur Grégory Reinbold van Leefmilieu Brussel aan brusselnieuws.be. “Maar dat is niet gebeurd. Drie kwart van de beukenkathedraal in het Zoniënwoud is vandaag ouder dan 180 jaar. En daar zitten tal van ongezonde en onstabiele bomen tussen.”

In de zone die geprangd zit tussen de twee autosnelwegen hield een storm in 1990 bovendien lelijk huis. Een derde van de bomen werd toen vernield. Daardoor is er nu veel open ruimte tussen de overblijvende bomen, waardoor die nog makkelijker omvallen bij nieuwe stormen, legt de landbouwingenieur uit.

'Normale vernieuwing van het woud'
Met twee drukke snelwegen vlakbij zegt Leefmilieu Brussel geen risico’s te kunnen nemen. “Bijna een derde van de beuken in dat stuk zijn ontworteld”, zegt Reinbold. “Omdat de bomen zich vlak naast twee drukke autosnelwegen bevinden, zijn we verplicht de veiligheid voorop te stellen.”

Elk jaar hakt Leefmilieu Brussel ongeveer tien hectare aan bomen in het Zoniënwoud om, meestal verspreid over twee verschillende plekken. “Dat maakt deel uit van de normale vernieuwing van het woud.”

De omgehakte bomen worden vervangen door jonge beuken en ook een deel wintereiken, om de mogelijke gevolgen van klimaatverandering op de beuken op te vangen. Ook een deel van de oude beuken, vooral degenen die zich het verst van de twee snelwegen bevinden, worden behouden. Dat moet de biodiversiteit ten goede komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Watermaal-Bosvoorde, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni