Beurs voor commercieel draagmoederschap zorgt voor commotie

EVC
© brusselnieuws.be
02/05/2015

Een Amerikaanse beurs voor commercieel draagmoederschap in Brussel zorgt voor ophef. De beurs richt zich specifiek naar homo-ouders. Het brengt allerlei privéklinieken en bemiddelingsdiensten samen. Belgische experts bekijken het initiatief met argwaan, en ook de holebigemeenschap doet niet mee.

Een twintigtal Amerikaanse privéklinieken en bemiddelingsdiensten die commercieel draagmoederschap faciliteren, strijkt dit weekend in Brussel neer, schrijft De Standaard. Het is voor het eerst dat de organisatie Men Having Babies naar Brussel, en voor de tweede keer in Europa. Ze richt zich tot homostellen met een kinderwens uit heel Europa.

Vandaag zaterdag zijn er privéconsultaties en een panelgesprek in het Hilton Brussels Grand Place. De eigenlijke beurs heeft zondag plaats in het BIP (Brussels Info Place) op het Koningsplein. Dat is het gebouw waar de Brusselse regering bijeenkomt en waar ze haar persconferenties houdt. "Het BIP wordt verhuurd aan privépartners. Het Brussels Gewest draagt geen verantwoordelijkheid voor de inhoud van wat daar gebeurt", zegt het kabinet van minister-president Rudi Vervoort (PS) aan brusselnieuws.be.

Bij de zeventien privéklinieken en bemiddelingsdiensten varieert de prijs voor een baby van 77.000 tot 171.000 euro. Dat geld gaat niet volledig naar de draagmoeder, maar in eerste instantie naar de bemiddelingsdiensten die beloven dat ze voor dat bedrag alles regelen.

Aan het initiatief nemen Nederlandse organisaties deel, maar geen uit België. De Vlaamse adoptieambtenaar Ariane Vandenberghe uitte eerder al haar bezorgdheid bij de organisatoren. De Vlaamse holebikoepel Cavaria vindt het initiatief te eenzijdig commercieel, al is "onze achterban erg verdeeld". Ook het Regenbooghuis in Brussel distantieert zich.

Er zijn ook reacties vanuit de politiek. "De draagmoederbeurs is verwerpelijk", reageert SP.A-kamerlid Karin Jiroflée scherp. Ze is blij dat Belgische organisaties zich distantieerden. "Voor ons is commercieel draagmoederschap gelijk aan mensenhandel, kinderhandel. We zijn overtuigd dat het niet-commercieel draagmoederschap wettelijk zo snel mogelijk moet geregeld worden om het commerciële uit te sluiten", aldus Jiroflée. Ook Petra De Sutter, diensthoofd gynaecologie aan het UZ Gent en senator voor Groen, is het initiatief niet genegen.

Kind en Gezin pleit voor een wettelijke regeling in ons land voor draagmoederschap, buiten het commercieel circuit. Zo een regeling is er niet, maar de senaat debateert erover.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie