Bewoners Ganshoren protesteren tegen kap Populierenbos

Het Nestor Martin Populierenbos, op de grens tussen Ganshoren en Sint-Agatha-Berchem, dreigt te verdwijnen. Het Gewest wil de zone heraanleggen tot een open vlakte en speelplein, maar de bewoners willen de 428 populieren niet zien verdwijnen en starten een petitie. “Die populieren zijn een buffer tussen woningen en de industriezone aan de overkant, maar zijn ook essentieel om water in dit moerasgebied vast te houden”, klinkt het.

Enkele bewoners van Ganshoren keken raar op toen ze aan de ingang van het Populierenbos, gelegen naast het industriegebied van Sint-Agatha-Berchem en op de grens tussen de twee gemeenten, een affiche van openbaar onderzoek zagen opduiken. Daarop stond te lezen dat een vergunning in aanvraag is om het Populierenbos om te vormen tot een speelplein.

“Nochtans had de vorige burgemeester Hervé Gillard (intussen overleden, red.) ons beloofd nooit aan de populieren te raken. Een populier is nooit een lang leven beschoren, dat weten we wel, maar de oude exemplaren werden enkel gerooid om er nieuwe op te zetten”, zegt bewoonster Dane Beyl. “Dat is ook nodig, want de 428 populieren hier vormen een buffer tussen de industriezone en de woonwijk.”

Volgens Beyl zijn de bomen ook cruciaal om het water in het moerasgebied op te nemen. “Die bomen slorpen 642.000 liter water per dag op. Zonder die bomen zullen we te maken krijgen met overstromingen.”

Reden genoeg voor bewoners om een petitie op te stellen. Die zal binnenkort worden ingediend, op 30 mei volgt de overlegcommissie met de gemeente. “Maar die was zelfs niet op de hoogte als we hen met de situatie confronteerden”, aldus Beyl.

Gemeente wacht overlegcommissie af
Dat komt omdat het een project betreft van het Gewest via Leefmilieu Brussel, legt schepen van Leefmilieu Magali Cornelissen (MR) uit. “We hebben inderdaad ook vastgesteld dat Leefmilieu Brussel er meer dan 400 populieren wil kappen en het gebied wil heraanleggen. Ze beloven wel 100 bomen te herplanten, maar ik begrijp de bewoners heel goed. Het Populierenbos is een aangenaam gebied dat het industrieterrein aan de overkant verbergt, maar ook veel geluidsoverlast tegenhoudt van de autosnelweg. We zijn er als gemeente erg aan gehecht.”

Cornelissen bevestigt dat de bomen belangrijk zijn in het moerasgebied, maar wijst ook naar het stormbekken dat onlangs in de buurt werd aangelegd. De gemeente zelf heeft nog geen advies ingediend, maar zal dat doen na het openbaar onderzoek (tot 16 mei) en de overlegcommissie (30 mei) waarbij burgers hun bekommernissen op tafel kunnen leggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?