© Nico Cardone/tvbrussel

Bewoners Gesùklooster ondergebracht in sportzaal

© FM Brussel
04/11/2013

De politie heeft het Gesùklooster in Sint-Joost-ten-Node met ruim 100 agenten ontruimd. De aanwezige krakers worden uitgezet op bevel van burgemeester Emir Kir (PS). De inwoners zijn ondergebracht in een sportzaal. Mogelijk wordt de structuur voor de winteropvang vervroegd voor de Gesùbewoners.

De uitzetting van de bewoners begon om 6 uur. De politie is volgens bronnen ter plaatse het klooster binnengevallen met veel machtsvertoon. Er zijn naar verluidt ongeveer 200 agenten ingezet voor de uitzetting. Media en sympathisanten van de krakers werden voor de uitzetting door de politie verwijderd. Buiten schuwde de politie de stevige aanpak niet, binnen ging het er veel rustiger aan toe.

Volgens burgemeester Kir, die de uitzetting bevolen had, waren er 119 mensen, waaronder 38 kinderen, aanwezig in het pand. Zondagavond verlieten tientallen bewoners het pand al. Kir rechtvaardigde de inzet van de ordemacht omdat hij vreesde voor geweld bij de ontruiming.

Van klooster naar sportzaal
De mensen die nog aanwezig waren zijn overgebracht naar een opvangcentrum dat door de gemeente, Fedasil en Samusocial wordt ingericht in een sportzaal in de Groenstraat. Daar worden ze geïdentificeerd en krijgt elk gezin een dossier, waarin hun situatie opgevolgd wordt. "Het wordt een begeleidingscentrum waar de bewoners op weg worden gezet naar werk en een woning", zei Kir op een persconferentie na de ontruiming. Hij benadrukte ook dat niemand gewond raakte bij de operatie.

De gemeente stelt voorlopig negen noodwoningen ter beschikking, het Gewest voorziet er nog eens elf, maar die zouden nog niet af zijn. De voorstellen van de instanties werden dit weekend nog als ruim onvoldoende bestempeld door de krakers.

Brussels OCMW-voorzitter Yvan Mayeur laat maandagmorgen weten dat de structuur voor de winteropvang van daklozen mogelijk vroeger wordt geactiveerd voor de Gesùbewoners. Kir stelde hem die vraag dit weekend. Mayeur wil ingaan op de vraag en neemt nu contact op met het Gewest, dat eveneens betrokken partij is.

Hotel
Op de site van het voormalige klooster staat een project op stapel met onder meer 75 hotelkamers en 77 appartementen. De eigenaar van het klooster maakte tot nog toe geen bezwaar tegen de aanwezigheid van de krakers.

Het gebouw wordt al bezet sinds april 2007. In mei van dat jaar werd al eens een groep bezetters uitgezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie