Bewoners Sint-Goriks klagen overlast aan

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
07/09/2011
De laatste bewoners met kinderen hebben eind juli de Sint-Gorikswijk verlaten. Dat laat het buurtcomité niet over zich heen gaan. Woordvoerder Marc De Maeyer eiste op de gemeenteraad van maandagavond dat burgemeester Freddy Thielemans (PS) snel ingrijpt. Zeer snel. Thielemans gaf schoorvoetend toe.

N iet langer dan twee decennia geleden moest je aan Sint-Goriks bij nacht en ontij vrezen voor je leven, nu is het de meest levendige uitgaansbuurt van Brussel. Te levendig om er nog te wonen, zo vertellen buurtbewoners unisono.

"Toen ik hier twintig jaar geleden kwam wonen, verklaarde men mij gek," vertelt Anne-Sophie Vanneste. "Maar toen moest de opgang van de buurt nog beginnen. Nu is het niet meer te harden: het lawaai, de pis, de geur­overlast en de bedreigingen van een horeca-uitbater. Net zoals zovele anderen heb ik ervoor gekozen om in het centrum van de stad te komen. Ik verlang allerminst naar loeiende koeien onder mijn slaapkamervenster, maar nu moeten studerende kinderen het huis ontvluchten en 's avonds laat naar een rustig muziekje luisteren kun je helemaal vergeten. Dat is toch niet normaal?"

Hendrik Huygh woont sinds vijf jaar in een klein appartementje in een geklasseerd pand in een zijstraat van Sint-Goriks. Dubbele beglazing heeft hij niet. " Tot elf uur 's avonds verloopt alles normaal, maar dan begint het," zegt Huygh. "Het straatlawaai duurt tot twee, drie uur 's nachts. 'Respect' was de goede keuze voor het spandoek dat het comité aan onze gevels opgehangen heeft deze morgen. Niet alleen is dat hetzelfde in het Nederlands en het Frans, het geeft ook weer wat we als buurtbewoners vragen."

Monofunctioneel
Allemaal goed en wel, maar de stad heeft toch ook uitgaansbuurten nodig. Probleem is dat Sint-Goriks volgens het buurtcomité een mono­functionele buurt is geworden.

"Wij hebben niets tegen cafés en restaurants, maar we willen geen Beenhouwersstraat worden," zegt bewoner Roel Kerkhofs. "We willen activiteiten en feesten op maat van de buurt. Er zijn misschien pleinen die de permanente toeloop van duizenden bezoekers aankunnen, Sint-Goriks kan dat niet. En iedere aanleiding is goed voor een feest in de buurt. Ik herinner me hoe twee jaar geleden ter gelegenheid van een of andere voetbalmatch het dak van meer dan één auto helemaal ingedeukt werd." En nochtans, zegt bewoonster Sylvia Picard, heeft burgemeester Thielemans in 2004 zelf gezegd dat hij geen monofunctionele wijken wil.

De klachten die Marc De Maeyer maandagavond in naam van het buurtcomité naar voor bracht, lijken eindeloos, maar zijn alle met bewijzen gestaafd. Met foto's. Met rapporten van het Brussels Instituut voor Milieubeheer (BIM). Met pv's van de politie. Met adviezen van de overlegcommissie.

Voetpaden, voor slanke mensen (© Sint-Gorikscomité)

De klachten gaan over geuroverlast, of over lawaaihinder. Over winkels die zonder vergunning omgevormd worden tot horecazaken. Over cafés die tot drie keer zoveel klanten binnenlaten als de brandweer toelaat.

De buurt klaagt ook over liefst vijf illegale dancings recht tegenover een appartementsgebouw van het OCMW voorbehouden aan ouderen, onder wie niet weinig zieken en hulpbehoevenden. Conclusie van de buurt: kinderen, ouderen en gehandicapten zijn hier niet welkom.

Waar het comité zich vooral aan ergert, zijn de pv's die zonder gevolg blijven. Pv's en rapporten, zo erkende Thielemans, waarvan hij op de hoogte is. Marc De Maeyer: "Als de wet niet gerespecteerd wordt, is de politiek - voor sommigen - niet langer respectabel. Als de politiek niet langer respectabel is, zijn er geen burgers meer, maar alleen nog klanten: caféklanten, klanten voor dienstbetoon en politiek cliëntelisme. Als er alleen nog klanten zijn, is de democratie kwetsbaar."

Slaapmiddelen
Burgemeester Freddy Thielemans stelde voor om een overleg op te richten dat de problemen op middellange en lange termijn aanpakt. Maar daar stelde Marie Caraj van het buurtcomité zich niet tevreden mee. "Wij vragen actie binnen de twee tot drie dagen, we weten nu al dat we vrijdagavond niet gaan slapen. Twee dagen op de drie slapen we niet, er zijn bewoners die iedere nacht slaapmiddelen moeten nemen."

Thielemans heeft uiteindelijk beloofd nog deze week de politie in te schakelen. Maar heeft de politie niet al meer dan honderd pv's opgesteld, waaraan geen gevolg is gegeven? De tientallen bewoners die op de gemeenteraad present tekenden, zijn in geen geval van plan het op te geven.

Er breekt maar beter geen brand uit (© Sint-Gorikscomité)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni