Bewoners uitgebrand pand: ‘Mijn telefoon en mijn leven, dat is alles wat ik nog heb’

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 19 april 2021
Updated: 19-04-2021 - 17:16

De bewoners van het uitgebrande pand in de Heyvaertstraat en hun buren zijn nog helemaal ondersteboven van de gebeurtenissen van afgelopen nacht. “Ik ben nog nooit zo dicht bij de dood geweest.”

Frederick Willis (41) uit Ghana woont samen met zijn moeder op de vierde verdieping van het uitgebrande pand. Rond 3 uur was hij wakker geworden door een piepend geluid. “Misschien iemands koelkast dacht ik. Ik wou de deur openen en buiten iets roken, maar zodra ik dat deed zag ik de rook die op me af kwam van beneden, heel snel. We konden niet naar beneden, want daar kwam het vuur vandaan."

“In mijn moeders kamer openden we het raam, nadat we al haar spullen van voor het raam hadden gehaald. Ik was zelfs bereid om te springen, maar toen zag ik de brandweerwagens komen uit twee richtingen en begon ik te schreeuwen. Iedereen schreeuwde. Daarna haalden ze mijn moeder en mij uit het appartement met een lange laddder."

“Ik was echt bang en ben er nog steeds niet goed van. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt en ben nog nooit zo dicht bij de dood gekomen. Ik was ook flink bevangen door de rook. Toen ik spuwde in het ziekenhuis was mijn speeksel helemaal zwart.”

“Ik heb ten minste mijn leven nog. Dat is het belangrijkste. En mijn telefoon, die heb ik ook nog.”

Mohammed brand
© KH
| Mohammed werd met zijn gezin gered uit het brandende gebouw.

Ook Mohammed stond doodsangsten uit tijdens de brand. De vader van twee werd gewekt doordat er aan de deur werd gebeld. “Toen ik opendeed, zag ik meteen de vlammen, veel vlammen. Ik heb de deur gesloten, mijn vrouw was aan het gillen en de kinderen waren wakker. De brandweer gaf ons de richtlijn om deuren en ramen dicht te houden, maar het vuur groeide erg snel en de rook kwam gewoon onder de deur. We hebben de kinderen in de douche gestopt en zijn uiteindelijk via het raam geëvacueerd.”

Mohammed maakt zich nu vooral zorgen om familieleden die op andere plekken in het gebouw woonden. "Ik weet nog niet hoe het met hen gaat en ik zag dat een van zijn kinderen niet bewoog. Ik hoop gewoon dat ze het goed stellen."

In totaal werden 30 mensen gewond tijdens de brand, waarvan 4 zich nog steeds in kritieke toestand bevinden. Eén persoon, waarvan het lichaam later werd gevonden in het gebouw, overleefde de brand niet. Onder de lichtgewonden bevinden zich ook vier brandweermensen.

Over de oorzaak van de brand is nog geen duidelijkheid. Het parket zal het pand onderzoeken zodra de bluswerken afgerond zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?