Bij Nasci: 'Vier kinderen en geen inkomen, dat is moeilijk'

GDC
© brusselnieuws.be
25/11/2013

Ruim een op tien Brusselse moeders is alleenstaand en zonder inkomen uit werk. De vzw Nasci, waar Brussel Helpt dit jaar geld voor inzamelt, springt moeders in armoede bij met spullen voor hun kinderen en wat sociaal contact. "Dit is het enige waarvoor ik buiten kom."

“Het is hier een beetje zoals thuis”, zegt Ihssane achter een kop thee in de ontmoetingsruimte van Nasci. Het is donderdagnamiddag en er zijn tientallen moeders afgekomen op de wekelijkse Mama’s Club. Deze week is er een extraatje en wordt er ijs bij de koffie geserveerd. Sommige vrouwen zijn in het gezelschap van hun peuters, die zich amuseren in het speelhoekje.

Ook Binetou heeft haar zoontje meegebracht. Ze woont al meer dan een jaar samen met hem in een opvangcentrum van Samusocial. “Hier kan hij wat met andere kinderen spelen. Dat is belangrijk, dat opent zijn geest en geeft hem ideeën.” Ze zit wat apart in de hoek van de kamer, in plaats van aan tafel bij de andere moeders. Het is nog maar de tweede keer dat ze naar de Mama’s Club komt en ze heeft nog geen contacten gelegd. “Ik ken niet veel mensen in België, ik hoop hier wat vriendinnen te maken. In het opvangcentrum zijn het niet allemaal geschikte mensen, sommigen zijn verslaafd.”

De situatie van Malika is niet veel rooskleuriger. “Ik woon alleen met mijn vier kinderen. Gelukkig heeft een vrouw ons onderdak gegeven en krijgen de kinderen een warme maaltijd op school. Ik werk af en toe wat in het zwart, want zo lang mijn papieren niet rond zijn kan ik geen job vinden en ook niet naar het OCMW. De vader is er niet, nee. Het is heel moeilijk op dit moment.” Ook haar buurvrouw, uit Kameroen, kijkt uit naar beterschap. Binnenkort zou ze met haar vijf kinderen een sociale woning kunnen betrekken. Nu trekken ze nog wat van hier naar daar.

Zeep aftappen
In Brussel leeft bijna 17 procent van de moeders alleen op het moment van de geboorte van haar kind, twee derde van hen heeft geen inkomsten uit werk.

Vrijwilligster Rie heeft al veel vrouwen in die situatie zien langskomen. “Er lopen duizenden mensen rond in Brussel zonder enig inkomen. Toch overleven ze. Het is een verborgen wereld, maar ze wordt steeds groter. Voor elke moeder die hier vertrekt, staan er tien andere klaar.”

In overleven worden ze heel creatief, zegt een andere vrijwilligster. "Ze houden bijvoorbeeld lege flesjes bij om zeep af te tappen in openbare toiletten. Hallucinant wat je soms allemaal hoort."

Geïsoleerd
Wie door een hulpverlener naar Nasci doorverwezen wordt, kan er rekenen op materiële hulp voor de kinderen, zoals pampers, kledij en verzorgingsproducten. “En in augustus en september is er een stormloop op schoolspullen.”

De moeders zijn ook elke week welkom in de Mama’s Club, waar ze op adem kunnen komen, of deelnemen aan activiteiten zoals yoga. Naast de ontmoetingsruimte zijn een aantal vrouwen aan de slag in de badkamer, waar zes badjes geïnstalleerd zijn om baby's te verzorgen.

“Heel veel moeders zijn compleet geïsoleerd, komen amper buiten”, zegt Lavina, die bij Nasci werkt. “Dat is niet gezond, want moeder en kind gaan zich overdreven aan elkaar hechten.” Sommige peuters zitten er inderdaad maar wat verweesd bij. “Zij zijn sponzen van de emoties van de moeder. Als die zich niet goed voelt, dan zie je dat vaak ook aan het kindje.”

Vrouwen die zich aanmelden, zijn een jaar lang welkom bij Nasci. In die periode probeert de organisatie hen met vormingen en doorverwijzingen op weg te helpen. Voor sommigen blijft het langer duren: een aantal van de vrijwilligsters zijn zelf indertijd als moeder doorverwezen en helpen nu aan het onthaal of bij het sorteren van de kledij. "En sommigen gaan van daaruit verder", zegt Rie. "Vorig jaar is een van hen voor apothekersassistente gaan studeren, een andere volgt een opleiding bejaardenhelpster."

Minder giften
Ook Ihssane ziet het wel zitten om iets terug te doen voor Nasci. “Materiële hulp heb ik niet nodig, ik kom alleen voor het sociale aspect. Ik ben onlangs in een diepe depressie verzeild geraakt. Toen bleek dat ik na mijn drie tienerdochters opnieuw een kind verwacht, verwees de dokter me naar hier door. Dit is voorlopig mijn enige sociaal contact. Misschien kan ik ook wel wat spullen wegschenken.”

Volgens Rie vermindert het aantal giften de laatste tijd, terwijl het aantal moeders in nood toeneemt. “Mensen willen wel geven, maar alles wordt duurder, en de spullen moeten hier geraken. De VGC betaalt het gebouw en het personeel, maar voor de pampers, kledij en activiteiten hebben we altijd sponsors nodig.”

Sommige namen zijn om privacyredenen veranderd.

Brussel Helpt, de eindejaarsactie van FM Brussel, zamelt dit jaar geld in voor Nasci en voor jongerenorganisatie D'Broej. Hoe u kunt helpen, leest u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni