Bijna 25.000 vluchtelingen kregen al tijdelijke bescherming

© HS/BRUZZ
| Vrijwilligersorganisaties aan de toegang van het registratiecentrum in Paleis 8

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) heeft in totaal al aan 24.434 vluchtelingen uit Oekraïne een attest van tijdelijke bescherming toegekend. Dinsdag werden nog ruim 1.000 mensen geregistreerd, zo meldt de topman van de DVZ Freddy Roosemont woensdag.

In het begin van de oorlog in Oekraïne konden Oekraïners zich aanmelden aan het inschrijvingscentrum Bordet. Intussen is al ruim twee weken het nieuwe, en grotere, registratiecentrum op de Heizel geopend. Het aantal mensen dat er zich aanmeldt, ligt intussen lager. "Het is al een paar dagen iets kalmer," zegt Roosemont. "Maar we verwachten nog steeds een grote toevloed." Dat is bijvoorbeeld afhankelijk van hoe de situatie in Oekraïne evolueert, aldus de directeur-generaal van DVZ.

Online aanmelding

De online-aanmelding verloopt heel vlot, klinkt het. "De meerderheid van de mensen gebruikt die online-aanmelding." Het gaat om twee op de drie personen die online een afspraak maken. Hierdoor zijn er geen lange wachtrijen meer.

Op de website van de Dienst Vreemdelingenzaken is intussen een overzicht te vinden met definitieve cijfers tot en met maandag. Hier is er sprake van 23.361 mensen die tijdelijke bescherming kregen, onder wie 999 maandag. De cijfers veranderen continu, benadrukt Roosemont.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?