Bilal Benyaich over aanslagen: ‘PS-beleid is nefast gebleken’

Kris Hendrickx
© brusselnieuws.be
16/11/2015

Als Brussel zo veel radicale moslims telt, is dat onder meer de verantwoordelijkheid van de Brusselse PS. Die liet de voorbije decennia betijen uit electorale overwegingen, zegt politicoloog Bilal Benyaich.

In de berichtgeving over de aanslagen in Parijs zijn vandaag veel ogen op Molenbeek gericht. Inwoners van de Brusselse gemeente blijken immers nog maar eens betrokken bij een aanslag. Is er dan een specifiek Molenbeeks probleem?

Politicoloog Bilal Benyaich situeert het probleem breder. Geografisch ziet hij vooral veel radicaal potentieel in de arme islamitische sikkel rond het centrum. Die omvat naast Oud-Molenbeek evengoed wijken in Sint-Joost, Schaarbeek, Brussel, Anderlecht, Vorst en Sint-Gillis.

“Brusselse moslims, zeker in die wijken, zijn vaak conservatiever dan hun geloofsgenoten in Vlaanderen en Wallonië”, zegt Benyaich. En conservatieve moslims slaan sneller de brug naar radicalisme en extremisme.

Informele economie
Benyaich wijst er ook op dat Brussel een erg grote informele economie heeft, waarin onder meer ook wapen- en drugshandel gedijen. “Binnen zo’n context voelen illegale organisaties zich goed, zeker als er zo’n grote bevolkingsaantallen zijn waarin je kan verdwijnen.”

Toch legt de politicoloog ook de verantwoordelijkheid bij de PS, en meer bepaald bij Philippe Moureaux.

“Het PS-beleid is nefast gebleken in grote delen van Brussel, waaronder Molenbeek. Tot het einde van de jaren 1980 was het PS-beleid trouwens wél goed. Dat was de verdienste van Charles Picqué, die midden de jaren 1980 aan de alarmbel getrokken heeft. Men heeft toen ingezien dat er veel radicale predikers zijn, en ook leerkrachten in het onderwijs die islam preken die haaks staat op de manier waarop wij leven.”

"Vanaf begin de jaren 1990 – toen Philippe Moureaux aan het hoofd kwam van de Brusselse PS – heeft men naar de pijpen van radicale en conservatieve moslims gedanst om electorale redenen", zegt Benyaich. "Daardoor zijn radicale ideeën beter kunnen gedijen. Tactisch electoraal was dat slim gespeeld, maar daar zijn wel de kiemen gelegd voor een radicaal ideeëngoed.”

"Ik denk dat de PS zich daar anno 2015 wel van bewust is, maar het is natuurlijk moeilijk om zoiets van je af te schudden."

Bekijk ook het interview met Bilal Benyaich van tvbrussel:

Bilal Benyaich: 'Niet kritisch over extreme moslims, om electorale redenen'

Aanslagen Parijs

De aanslagen in Parijs werden deels in Brussel gepland. De beschuldigden staan terecht in Parijs. Alle berichtgeving over de Brusselse link, vind je in dit dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Politiek, Aanslagen Parijs

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni