Biloba Huis: leef- en woonproject voor senioren in Brabantwijk

Zopas ging het Biloba Huis, een leef- en woonproject voor autochtone en allochtone senioren, officieel open.

Het Biloba Huis, genoemd naar de boom Ginkgo biloba , is een leef- en woonproject in de Plantenstraat dat voor autochtone en allochtone senioren openstaat. De ontmoetingsruimte op de gelijkvloerse verdieping is nu al open voor de buurt. Op dezelfde verdieping bevinden zich ook een washok, een ruimte om te bidden, een keuken en een aangename binnenplaats, opgefleurd met een pas geplante Ginkgo biloba .

Die binnenplaats dient wel nog gerenoveerd te worden, net zoals de meeste andere ruimten op de vier hogere verdiepingen. Ook op de eerste verdieping komt een (kleinere) ontmoetingsruimte. "De activiteiten vullen de mensen zelf in, of met behulp van een animator. Daar kunnen ze onder meer een uitstapje plannen, kaarten of de krant lezen," zegt Linda Struelens, coördinator bij Eva, een van de drie organisaties achter dit project. De twee andere zijn Maison Médicale du Nord en Aksent. Samen vormen ze E.MM.A, een coöperatieve die het Biloba Huis-project coördineert.

Het project komt er niet zomaar. Bij het Maison Médicale du Nord merkten ze dat óók allochtonen hun ouders minder en minder in huis kunnen opvangen. Dat gaat dan meestal gepaard met een schuldgevoel. Vandaar dit seniorenproject, midden in de wijk, dicht bij de familie. "We zullen erop toezien dat iedereen de zorg krijgt die hij of zij nodig heeft, maar een rustoord is het niet," vertelt Struelens.

Op de drie hoogste verdiepingen komen, toegankelijk met een lift en verhuurd door een sociaal verhuurkantoor, vijftien appartementen voor alleenstaande en samenwonende senioren. Acht daarvan zullen aangepast zijn voor minder mobiele mensen.

Tegen het einde van 2011 moet alles klaar zijn, schat Struelens in. Op dit ogenblik is 635.000 van de 2,6 miljoen euro aan financiering gevonden. Een derde moet van de privésector komen, een derde van publieke instellingen en het laatste deel van leningen, die door huurinkomsten betaald zullen worden. De drie aandeelhouders maken zich sterk dat ze de financiering rond krijgen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?