Volgens het BIPT, de federale dienst voor telecommunicatie, is de Brusselse stralingsnorm veel te streng. Zo streng dat hij de ontplooiing van nieuwe technologieën zoals 4G in de weg staat. En dat zou gevolgen hebben voor de economische ontwikkeling, de jobcreatie en de consumenten.

Het ziet ernaar uit dat de discussie over de Brusselse stralingsnorm nog lang niet voorbij is. Dit weekend heeft nu ook de Belgische telecomwaakhond BIPT zich in de discussie gemengd.

De BIPT noemt de Brusselse stralingsnorm in een bijzonder kritisch rapport een bedreiging voor de economie, schrijft De Morgen. "Het opleggen van excessieve normen en het creëren van een witte vlek in een stad die zich als de hoofdstad van Europa wil opwerpen, zal niet zonder gevolgen blijven voor de economische ontwikkeling van de hoofdstedelijke regio, de jobcreatie en een gunstig klimaat voor het aantrekken van investeringen", klinkt het.

Ook voor de consumenten ziet het BIPT negatieve gevolgen. De dekking binnens- en buitenshuis neemt "tot 10 procent" af. De kwaliteit van de telefoonverbindingen daalt, wat zorgt voor "slechtere geluidskwaliteit, meer verbrekingen van oproepen en slechte bereikbaarheid van de hulp- en veiligheidsdiensten". En de kosten van de operatoren dreigen fors te stijgen, wat een hogere telefoonfactuur oplevert.

Het BIPT wil dat de stralingsnorm versoepeld wordt, met een limiet die vier keer lager ligt, zoals in de andere gewesten. Een andere mogelijkheid is dat er een uitzondering komt voor 4G.

Alternatieven
De mededeling van het BIPT moet Belgacombaas Didier Bellens als muziek in de oren klinken. Hij haalde in sterke bewoordingen uit naar de Brusselse stralingsnorm en kreeg steun van minister Vanhengel (Open VLD).

Minister van Leefmilieu Huytebroeck (Ecolo) reageerde eerst furieus, maar beloofde afgelopen week de zaak te zullen herbekijken. Tegen eind februari zou ze met een alternatief op de proppen komen.

Voor de milieuvereniging Inter-Environnement Bruxelles moet Brussel dan weer vasthouden aan de nieuwe stralingsnorm van 3 volt per meter. Anders dreigt de vereniging naar het Grondwettelijk Hof te stappen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni