Black Lives Matter-manifestatie mondt uit in plunderingen en rellen: 239 arrestaties

Steven Grumiau
© BRUZZ - Belga
07/06/2020
Updated: 08/06/2020 09.22u

Zo'n 10.000 Black Lives Matter-manifestanten betoogden zondagmiddag tegen racisme en politiegeweld op het Poelaertplein. Door de massale opkomst kon de nodige social distance onmogelijk bewaard blijven. De manifestatie verliep grotendeels vreedzaam, maar nadat het officiële gedeelte er op zat werd er aan het Paleizenplein met kasseien naar de politie gegooid en zette die traangas in. Even later ontspoorde de situatie helemaal en plunderden relschoppers winkels. De politie ging in totaal over tot 239 arrestaties.

Het was zondagnamiddag koppen lopen aan het justitiepaleis op het Poelaertplein. Het plein bleek te klein voor het aantal aanwezige betogers. De social distancing kon onmogelijk gerespecteerd worden, al droeg de grote meerderheid wel mondmaskers.

Aan de betoging namen mensen van alle leeftijden, gender en huidskleuren deel. Velen van hen droegen plakkaten met het opschrift "Black Lives Matter", maar heel wat opschriften verwijzen ook naar mensen die in België het slachtoffer geworden zijn van politiegeweld of overleden zijn bij politietussenkomsten.

De naam van Semira Adamu kwam herhaaldelijk terug, maar ook die van de kleuter Mawda en de Brusselse jongeren Mehdi en Adil. Ook in de toespraken werd meer dan eens verwezen naar de incidenten in België.

"De moord op George Floyd in de VS heeft duidelijk veel mensen wakker geschud," zegt Ange Kaze, woordvoerster van het Belgian Network for Black Lives (BNFBL), dat tot de betoging heeft opgeroepen. "Veel mensen zijn het politiegeweld dat systematische tegen zwarte mensen gebruikt wordt, beu." (lees verder onder de foto)

Situatie ontspoort

Ook de politie was in groten getale aanwezig en maande de menigte aan afstand te bewaren. De manifestatie verliep de hele namiddag lang op vreedzame wijze, maar toen het officiële gedeelte er op zat trokken nog heel wat manifestanten naar het Paleizenplein. Daar werd het wel onrustig en gooiden enkele manifestanten kasseien naar de politie. Die antwoordde met traangas.

Black Lives Matter Paleizenplein

Aan het Paleizenplein zette politie traangas in nadat er met kasseien werd gesmeten.

Een kleinere kern van manifestanten blijft de politie uitdagen op de Louizalaan en aan de Naamsepoort. Auto's en winkelruiten moeten er aan geloven. Iets verderop werd op de Elsensesteenweg ook winkels geplunderd.

De vrouw werd gewond afgevoerd door de hulpdiensten.

Minstens één gewonde

Ook in de Naamsestraat zijn winkelruiten ingegooid. Tijdens de rellen viel al zeker één gewonde. Een vrouw kreeg een kassei op haar hoofd.

De politie bevestigt dat de manifestatie ontspoorde aan het Koningsplein. "De politie beschermde de neutrale zone zoals de procedure het voorschrijft," vertelt politiewoordvoerster Ilse Vande Keere. "Op het Koningsplein werd er met projectielen naar de politie gesmeten. Door een goede medewerking van de stewards kregen we snel controle over de situatie."

"Een ander deel van de manifestanten begaf zich naar Matongé, onder andere de Elsensesteenweg," vervolgt Vande Keere. "Daar gooiden de relschoppers weer met projectielen naar de politie en staken vuilnisbakken in brand. Ook winkelruiten sneuvelden en er werd geplunderd. We verrichten nu de nodige arrestaties."

De politiewoordvoerster bevestigt ook dat er gewonden zijn gevallen, maar kan geen uitspraak doen over hoeveel slachtoffers.

De Brusselse burgemeester Philippe Close (PS) reageerde ook op Twitter: "Het vreedzame eerbetoon aan George Floyd wordt verstoord door groepen delinquenten met als enige doel de sfeer te verzieken en dingen stuk te maken," aldus de burgemeester. Hij liet weten dat er intussen 150 mensen gearresteerd zijn. Close hoopt ook via camerabeelden nog relschoppers te identificeren, hoopt dat de daders streng gestraft zullen worden en meldt dat het stadsbestuur zich burgerlijke partij zal stellen. "Straffeloosheid wordt niet getolereerd in Brussel!", klinkt het.

Standbeeld Leopold II beklad

Tijdens de manifestaties bekladden graffitispuiters het standbeeld van Leopold II aan het Troonplein. De vandalen spoten de tekst 'Shame' op het boegbeeld van het Belgische koloniale verleden. Onder het beleid van Leopold II stierven miljoenen Congolezen door verminking, executie, uithongering, ziekte en ontbering.

Leopold II

Het bekladde standbeeld van oud-koning Leopold II

Eindbalans: 232 bestuurlijke en 7 gerechtelijke aanhoudingen

Het aantal arrestaties is tegen het einde van de dag opgelopen tot 246. "Het gaat daarbij om 232 administratieve en 7 gerechtelijke aanhoudingen. Alle mensen die werden opgepakt zijn in de loop van de nacht wel weer vrijgelaten," licht politiewoordvoerster Ilse Van de Keere toe.

"Van de 32 agenten die tijdens de rellen gewond raakten moest niemand naar het ziekenhuis worden overgebracht. De protesteerders die het hoofd niet koel konden houden en hun frustraties uitwerkten op de uitstalramen van winkels, vernielden in totaal zo'n tiental handelszaken," aldus Van de Keere nog.

Een van de relschoppers hangt wel nog een straf boven het hoofd. Het gaat om een 23-jarige man die zich binnenkort voor de rechtbank moeten verantwoorden via een snelrechtprocedure. “Hij werd ter beschikking gesteld van de procureur des Konings," legt de parketwoordvoerder uit.

“Ondertussen is het onderzoek lopende om andere daders te identificeren via een analyse van de bewakingsbeelden. Er is daarvoor een task force opgericht. Die moet zoveel mogelijk beelden verzamelen en exploiteren.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , black lives matter , betoging , betoging Justitiepaleis , politiegeweld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni