Black-regisseurs zijn Brusseleirs van 't joêr

© Saskia Vanderstichele

Adil El Arbi en Bilall Fallah zijn verkozen als 'Brusseleirs van 't joêr' "omwille van hun engagement om telkens Brussel te kiezen als uitgangspunt voor hun films." De nieuwste prent van de regisseurs, de bendefilm Black, komt woensdag uit.

Black vertelt het verhaal van de liefde tussen leden van rivaliserende stadsbendes. De film speelt zich af in Brussel en is ook geïnspireerd op boeken over de Brusselse stadsbendes. Ook in hun vorige film Image speelde Brussel een belangrijke rol. 

Voor El Arbi, geboren en getogen in het Antwerpse, komt de titel als een verrassing. "Ik dacht nooit dat we dit zouden winnen omdat we niet 100 procent van Brussel zijn", reageert de regisseur op FM Brussel. "Maar het is een keigrote eer. Echt de max."

Het duo studeerde aan filmschool Sint-Lukas en woont ondertussen ook in Brussel. El Arbi in Sint-Joost en Bilall aan Anneessens. "Ik voel me absoluut Brusselaar", aldus nog El Arbi. "Ik voel me Belg én Marokkaan, Antwerpenaar én Brusselaar tegelijkertijd. Mijn broers zijn hier geboren en mijn familie is hier, dus de link met de stad is sterk. Onze films zouden ook niet zo cool zijn als ze niet in Brussel gedraaid waren."

El Arbi en Fallah volgen actrice Chris Lomme op. Paul Van Himst en Eddy Merckx werden dan weer bedacht met de titel Brusseleir vo et leive. De verkiezing van de Brusseleirs van 't joêr markeert het begin van de Weik van 't Brussels, waarin er extra aandacht is voor het Brussels dialect. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

OPROEP: Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en wie weet win jij een van onze 10 prijzen! Neem nu deel..

Lees meer over
BRUZZ Magazine
deze week
deze week
  • (Dé)livrés à domicile: le bonheur devant la porte
  • Hoe corona cultureel en culinair overleven?
  • Galerie Grafik verspreidt liefde in tijden van corona
  • BRUZZ in the city
  • Archief
Neem een abonnement