Blauwe vlaggen voor het Gerechtsplein

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
16/11/2008
De buurt rond het Gerechtsplein, dat de overgang tussen hoog- en laag-Brussel markeert, wordt helemaal opgewaardeerd. Naast nieuwe betegeling en verlichting komt er een kunstwerk van de hand van Daniel Buren. Dat kunstwerk bestaat uit 96 blauwe vlaggen in vier verschillende formaten. "De heraanleg van het plein was nodig, want het was altijd een beetje een verloren hoek."

Om de buurt rond het Gerechtsplein aan te pakken, werkte het Brussels Gewest samen met de Stad. Het totale budget voor de heraanleg bedraagt bijna 3,4 miljoen euro, waarvan twee miljoen euro volledig door het Gewest wordt gesponsord. Het gebied betreft het Gerechtsplein, de Gasthuis-, Lebeau-, Stro- en de Ruisbroekstraat.

"Dit project zat er al lang aan te komen," zegt minister-president Charles Picqué (PS). "Ingrepen als deze zijn noodzakelijk om een aantal plaatsen in de stad, die we te lang links hebben laten liggen, op te waarderen. De focus komt vaker op de zwakke weggebruiker te liggen. Pleinen en esplanades moeten ook meer gebruikt worden als ontmoetingsplaats tussen stadsbewoners en -bezoekers."

Kunstberg
Als verbinding tussen hoog- en laag-Brussel, tussen het centrum en de Kunstberg, is het plein nu een regelrechte miskleun. Bij de voorstelling van het project werd er dan ook op gehamerd dat het vernieuwde plein zijn overgangsfunctie tussen de twee stadsdelen beter moet bekleden. "We letten erop dat we door een betere verlichting de donkere brug onder de Keizerinlaan meer cachet geven," vertelt burgemeester Freddy Thielemans (PS). "Nu zijn de voorbijgangers bang voor die duisternis. Dat begrijp ik. Aan de gevels in de omgeving (onder andere de Albertinabibliotheek en een mastodont van Belgacom, red.) kunnen we niets veranderen. Maar andere verlichting doet wonderen. En we willen zoveel mogelijk met natuurlijke materialen werken. Zo komt er een rasterpatroon van arduin om de plaveien af te wisselen. Dat geeft ook een heel andere uitstraling."

Het kunstwerk dat op de vernieuwde esplanade wordt geplaatst, is van Daniel Buren. Het betreft 96 vlaggen in vier verschillende formaten en soorten blauw. "De vlaggen moeten de aandacht afleiden van de troosteloze gebouwen in de buurt," verklaart Buren. "Ze komen aan vlaggenstokken te hangen die 360 graden kunnen ronddraaien, vanwaar de wind ook komt. Alle masten zijn even hoog om een strikte lijn te scheppen."

De verlichting komt boven op elke mast. Het gaat om diodes die een wit licht verspreiden en elke vlag afzonderlijk laten oplichten. Voorts wordt er veel belang gehecht aan het onderhoud: de vlaggen worden om het jaar vervangen.

Opmerkelijk is dat het nieuwe plein geen groen krijgt. "In de Strostraat staan al bomen," zegt Thielemans. "Bovendien is het onmogelijk om op het Gerechtsplein bomen te planten. In de ondergrond zit heel veel beton, het plafond van een ondergrondse centrale van Belgacom." Fietspaden zijn ook al niet gepland. In maart volgend jaar zit het werk erop. En waarom er voor blauwe vlaggen werd gekozen? "Een ode aan de oppositie," zegt Thielemans met een grijns. "Eenvoudigweg omdat die kleur het makkelijkst van ver te onderscheiden is," aldus Buren.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni