Bloemenhofplein niet gespaard van gentrificatie

De inwoners van de betaalbare gemeubelde kamers op het Bloemenhofplein in het centrum van Brussel moeten op zoek naar een nieuw onderkomen. Het grote gebouw naast het bekende restaurant 't Spinnekopke is immers verkocht aan een Nederlandse vastgoedmaatschappij. Een typisch voorbeeld van gentrificatie.

"De mensen die er nu inzitten zijn eigenlijk klanten van het OCMW van Brussel die vanuit het OCMW toegewezen werden aan een bemeubeld kamerappartement in een gebouw op het Bloemenhofplein," zegt Joris Slebus van Brukselbinnenstebuiten. "Het gaat dus om een privé-woning en eigendom dat nu door die privé-eigenaar verkocht wordt. En dat is zijn goed recht, het is zijn plicht helemaal niet om een bepaald soort mensen te herbergen."

Aan de stappen van de privé-eigenaar van het gebouw is dus weinig te doen. Volgens Slebus is het aan de overheid om haar verantwoordelijk hier op te nemen tegenover de laagste inkomens. Brussel heeft hierin reeds een aantal stappen gezet door van sociale woningen een prioriteit te maken en via projecten zoals de GOMB. Daardoor kunnen mensen met een middeninkomen gemakkelijker een huis kopen in de stad.

Maar de stad wordt ook verfraaid en dat heeft de keerzijde dat de prijzen stijgen en heel wat bevolkingsgroepen zich verplicht zien om elders een woning te zoeken. De overheid moet dus op tijd gebouwen aankopen zodat privé-investeerders niet op eigen houtje de markt kunnen bepalen.

Slebus: "Bepaalde bevolkingsgroepen worden opgeschoven en als het ware weggedrongen door die meerwaardespiraal. Als er dan veel te laat vanuit de overheid politiek wordt ingegrepen, dan moet die overheid natuurlijk stukken van mensen betalen omdat die meerwaarde ook door hen moet neergeteld worden. Daarom moet een overheid ook preventief ingrijpen op momenten dat de grondprijs nog laag is maar die kans is verloren."

De bewoners aan het Bloemenhofplein moeten tegen 1 januari een andere woning gevonden hebben en dat zal waarschijnlijk niet meer in dezelfde buurt zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?