BNP Paribas Fortis bouwt futuristische hoofdzetel

© brusselnieuws.be
23/01/2014

Na een architectuurwedstrijd heeft BNP Paribas Fortis de groep Baumschlager Eberle gekozen om een nieuw hoofdkantoor te bouwen. De bank wil haar bestaande zetel aan de Warandeberg afbreken en tegen 2021 vervangen door een nieuw, futuristisch gebouw.

BNP Paribas Fortis kondigde in 2012 aan dat het huidige hoofdkantoor uit de jaren 1970 zou vervangen worden en lanceerde vorig jaar een architectuurwedstrijd. Na advies van een jury met onder meer Brussels bouwmeester Olivier Bastin viel de keuze op een ontwerp van het Oostenrijkse bureau Baumschlager Eberle. Dat zal voor de gelegenheid samenwerken met Styfhals & Partners uit Machelen.

"Het architecturaal concept benut alle mogelijkheden die de uitzonderlijke locatie in het centrum van Brussel biedt," zegt Max Jadot, CEO van BNP Paribas Fortis. "Het zal niet alleen technisch en qua milieuprestaties optimaal functioneren, door de duurzame mobiliteitsoplossingen zal het ook bijdragen aan het comfort van de medewerkers."

Het bestaande gebouw met de kenmerkende zwarte torens voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen qua energieverbruik en efficiënt ruimtegebruik. De nieuwbouw zal op een gelijkaardige vloeroppervlakte (95.000 vierkante meter) plaats bieden aan 70 procent meer werknemers (4.500). Op die manier kan de bank haar diensten concentreren.

De ontmanteling van de gebouwen aan de Warandeberg zou nog dit jaar beginnen. Eerst moeten de werknemers elders een tijdelijk onderdak krijgen. Als de vergunningen tijdig rond raken, kan de eigenlijke afbraak in 2016 beginnen. Een jaar later zou dan de bouw van het nieuwe complex starten. Voor de inhuldiging mikt BNP Paribas Fortis op 2021. De kostprijs van de operatie wordt geraamd op 170 à 180 miljoen euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni