© Bart Dewaele

Bockstael, vuil en onveilig

Christophe Degreef
© Brussel Deze Week
10/02/2011
Het trein- en metrostation Bockstael heeft geen al te beste reputatie: verloederd, gevaarlijk en toegankelijk voor iedereen. Dat is al een tijdje zo: soms verslechtert de situatie, soms verbetert ze, maar fundamenteel verandert er weinig.

H angjongeren die joints rollen onder het toeziend oog van preventiemedewerkers van de MIVB. Hangjongeren die schoolgaande jeugd lastigvallen. Hangjongeren die meisjes en jongedames belagen. En hangjongeren die iemand in elkaar slaan omdat hij het opneemt voor zijn geviseerde vrouwelijke familieleden.

Dat laatste gebeurde nog in september 2010; de rest... is schering en inslag. In maart 2010 drong de Brusselse Open VLD al aan op oplossingen nadat er vanuit de lokale afdeling van Kunsthumaniora Brussel klachten kwamen over het intimideren en belagen van studenten. Directeur Jurgen Wayenberg zei toen dat de situatie afhankelijk is van de tijd: een paar jaar geleden was het erger, nu gaat het beter, maar de ergernissen blijven (soms) wel leven.

Vandaag zegt Wayenberg dat hij de indruk heeft dat Bockstael op dit moment niet voor- of achteruitgaat. "Het blijft een beetje hetzelfde."

Toch stelde Groen!-parlementslid Annemie Maes tijdens de jongste commissie Infrastructuur van het Brussels parlement vragen aan minister van Vervoer Brigitte Grouwels (CD&V) over de agressie op het Brusselse metronet, daarbij denkend aan de notoire stations Simonis en Bockstael. Die liggen in moeilijke wijken. Maes was er getuige van incidenten.

Grouwels antwoordde dat de agressie in de Brusselse metro is gestegen. "Het aantal gevallen van fysieke agressie op het hele netwerk is gestegen van 466 in de eerste drie trimesters van 2009 naar 649 in 2010. Vooral het aantal vechtpartijen is sterk toegenomen. Het aantal tussenkomsten voor ordeverstoring steeg van 4.083 naar 4.275. Het aantal gevallen van verbale agressie tegenover MIVB-personeel steeg van 488 naar 532, en het aantal feiten van vandalisme waarbij de veiligheidsdienst van de MIVB tussenbeide kwam, evo­lueerde van 720 naar 833." De minister gaf nog mee dat ook het aantal ritten is toegenomen, wat de hogere cijfers mee kan verklaren.

MIVB-woordvoerster An Van hamme zegt dat er steeds meer camerabeelden van incidenten worden opgevraagd door politiediensten: op het hele net ging het in 2010 om 594 keer, tegenover 353 in 2009 en 238 in 2008. Dat zijn cijfers voor het hele net, zowel metrostations als bussen. "De politie ziet dat camerabeelden vaak kunnen helpen bij hun onderzoek. Er wordt dan ook dankbaar gebruik van gemaakt."

De MIVB is volgens de wet op het cameratoezicht verplicht om beelden (maximaal) één maand bij te houden. "Het komt voor dat we beelden sneller wissen. Dat mag als er geen vraag is naar een bepaald beeld." Beelden mogen uiteraard ook langer bijgehouden worden als ze een misdrijf of misdaad kunnen helpen oplossen. Opmerkelijk: nog nooit in de geschiedenis van de MIVB heeft een burger een camerabeeld opgevraagd, al heeft eenieder dat recht voor elk van hem of haar gefilmd beeld (en dus ook van misdrijven of intimidatie tegen hem of haar).

Brigitte Grouwels vraagt om incidenten altijd aan te geven aan de politiediensten, die ze dan doorgeven aan de MIVB, én om rechtstreeks de MIVB op de hoogte te stellen.

Bockstael zal nog een tijdje een probleem blijven. Er komen niet direct toegangspoortjes (niet voor 2013), en de MIVB-preventiemedewerkers gaan nogal licht om met het begrip 'preventie'. Ze worden massaal ingezet op het MIVB-net, maar of dat loont?

Bovendien ligt er voor het treinstation Bockstael, het smerigste deel van het complex, lang geen renovatie of likje verf in het vooruitzicht. Bij de NMBS-Holding klinkt het dat het station dan wel hun eigendom is, maar dat het geëxploiteerd wordt door de MIVB, die voor het treinstation ook al geen renovatieplannen heeft. Voor het metrostation zijn er plannen om liften te plaatsen, maar wanneer die komen, is niet duidelijk. En zolang dat niet duidelijk is, komen er ook geen poortjes.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni