Boek de slaapplaats van een dakloze met Notfairbnb

De vzw Solidarité Grands Froids lanceert vandaag het onlineplatform Notfairbnb. Daarop staan allerlei locaties in Brussel waar daklozen overnachten. Door een locatie te 'boeken' doneer je de aangegeven prijs aan de vzw, die hulp verstrekt aan daklozen.

Met Notfairbnb wil de vzw Solidarité Grands Froids de mensen confronteren met de daklozenproblematiek. Tegelijk wil de vzw geld inzamelen voor haar werking.

"Mensen kunnen misschien één nachtje op een luxeslaapplaats overslaan," aldus voorzitter Cythia. "En in de plaats daarvan iemand helpen die niet eens een dak heeft boven zijn slaapplaats."

Steeds meer daklozen
In een persbericht wijst de vzw erop dat Brussel in 2014 2.603 daklozen telde, in 2015 meer dan het dubbele daarvan (ongeveer 5.450) en dat het ernaar uitziet dat het er dit jaar nog meer zullen zijn. De omvang van het probleem wordt bovendien pas duidelijk wanneer het kouder wordt.

“Onze collega’s van Samusocial, de stedelijke voorziening die sociale noodhulp biedt aan daklozen, zijn ondertussen al iets meer dan een maand bezig met de winteropvang. En het is pas in deze periode dat we zien hoe schrijnend de situatie is," aldus Cynthia. 

"Ook kinderen blijven niet gespaard: vorig jaar werden 671 dakloze kinderen geholpen, een ronduit angstaanjagend cijfer. Momenteel zijn we dan ook niet meer in staat om dit probleem op te vangen.”

Sinterklaas en kerstman
Samen met verschillende partners, waaronder Samusocial, probeert Solidarité Grands Froids de situatie van de daklozen in de straten van Brussel draaglijker te maken.

Zo zamelen ze jaarlijks ongeveer vijftig ton kledij en andere materiaal in. Ook helpen ze dakloze kinderen bij de start van het nieuwe schooljaar. Daarnaast zorgen ze ervoor dat alle dakloze kinderen een bezoekje kunnen verwachten van Sinterklaas en de kerstman.

Solidarité Grands Froids zoekt ook naar concrete en permanente oplossingen om daklozen van de straat te houden. Maar volgens de vzw zijn er te weinig middelen "om de explosie van het aantal daklozen op te vangen".

Je kan vanaf vandaag de locaties van Notfairbnb ‘boeken’. De prijzen beginnen bij vijf euro.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?